TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clark, Reginald Percival "Slug"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Princess Patricia's Canadian Light Infantry, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 14 december 1944 bezette de 2 Canadian Infantry Brigade een bruggenhoofd aan het Canale Naviglio net ten noorden van Bagnacavallo (MR 4939). Deze stad was stevig in handen van de Duitsers en verschafte hen een overheersende positie; het werd noodzakelijk deze uit te schakelen zodat verdere operaties konden worden uitgevoerd. In de nacht van 14 op 15 december kreeg de Princess Patricia's Canadian Light Infantry zodoende opdracht door het bruggenhoofd aan te vallen, een draai naar links naar Bagnacavallo te maken en een positie net buiten de stad in te nemen. Het plan, opgesteld door de bevelvoerend officier, Lieutenant-Colonel Reginald Percy Clark was zo geslaagd dat ondanks sterke tegenstand, waaronder van tanks, alle compagnieën tegen middernacht hun doel hadden bereikt. Een van de vijandelijke tanks werd buiten gevecht gesteld en de bemanning gevangen genomen.
De positie die het bataljon moest innemen lag binnen een kilometer van Bagnacavallo en geheel in het zicht van de gebouwen. Het was essentieel dat de consolidatie en de opstelling van de ondersteunende troepen tegen het daglicht voltooid moesten zijn. Om persoonlijk toezicht op deze fase te kunnen houden, verplaatste Lt.-Col. Clark zijn hoofdkwartier naar MR 397391, midden in de sector van het bataljon, voordat de slag ten einde was en onder zwaar vijandelijk vuur. Van daaruit hield hij persoonlijk toezicht op de voorwaartse verplaatsing van de ondersteunende wapens en door zijn energie en krachtige leiding was de opstelling van het bataljon tegen het aanbreken van de dag geheel voltooid.
Op een bepaald moment, voordat de consolidatie voltooid was, meldde de linker voorste compagnie op MR 395389 dat de vijand een tegenaanval met tanks en infanterie voorbereidde. Lt.-Col. Clark ging onmiddellijk onder zwaar vuur van kleine wapens naar de sector van de compagnie, bekeek zelf de positie en vroeg onmiddellijk verdedigend vuur van de artillerie aan, een taak die hij te voren had geregeld. Het gevolg was dat de tegenaanval uiteen werd geslagen voordat die goed en wel op gang was gekomen en de hele positie bleef gespaard.
Zijn aanwezigheid en het voorbeeld van zijn minachting voor zijn eigen veiligheid waren een bron van groot vertrouwen en aanmoediging voor alle rangen binnen het bataljon. Door zijn moed, zijn goede voorbereiding en zijn krachtige leiding verzekerde Lt.-Col. Clark het succes van de aanval van zijn bataljon en inspireerde dat tot stand houden tegenover dit bastion van de vijand.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto