Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Adair, Robert William

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
"A" Company, The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944, tijdens de aanval op het bruggenhoofd bij St. Aubin-sur-Mer was Private Adair als brancarddrager toegevoegd aan ĎAí Company, North Shore, (New Brunswick) Regiment. De drie andere dragers raakten al in een vroeg stadium gewond en Pvt. Adair verleende eerste hulp aan alle gewonden van de compagnie. Hoewel het strand onder vuur lag en er mijnen lagen verleende hij eerste hulp aan de gewonden met weinig of geen zorg om zijn eigen veiligheid.
Toen hij met zijn werk op het strand klaar was ging hij het dorp in om voor de gewonden te zorgen. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid liep hij tussen de booby traps rond de huizen door nadat hij ervoor gewaarschuwd was en ging tussen de gewonden heen en weer om eerste hulp te verlenen. Gedurende de rest van de dag en een deel van de nacht bewoog hij zich tussen de gewonden en behandelde die totdat zijn voorraad op was.
Zijn moed en plichtsbesef vormden een inspiratie voor de hele compagnie. Zijn koelbloedige vertoon van moed, met meer dan de normale plichtsbetrachting bracht zijn kameraden ertoe daden te verrichten die anders wellicht onmogelijk waren gebleken.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto