Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Aris, James Edwin

Geboortedatum:
4 mei 1913
Overlijdensdatum:
19 mei 1978
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Troops Company, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Aanbeveling:
Sergeant Aris van 3 Canadian Division Troops Company, Royal Canadian Army Service Corps, landde bij BerniŤres-sur-Mer op D Day, 6 June 1944 om 14:00 uur en had de leiding over het munitiedepot voor de aanval. Het zware vuur van sluipschutters negerend deelde hij onmiddellijk zijn mannen in en hield toezicht op het uitladen van de LCT en het aanleggen van het munitiedepot dat dankzij zijn inspannigen snel en zonder verliezen gebeurde. In de nacht van 6 op 7 juni werden het strand en het depot zwaar gebombardeerd waardoor veel branden ontstonden, maar het uitladen ging door, ondanks de verlichting en in het zicht van sluipschutters. Gedurende deze moeilijke periode vormde Sgt. Aris met zijn kalmte, vastberadenheid en plichtsbesef een aansporing voor zijn mannen en hield met succes een moeilijke situatie in de hand die anders chaotisch had kunnen zijn. Zich het gevaar uit de lucht realiserend voor de troepen en andere uitrusting op het strand vanwege de verlichting door brandende munitie, regelde hij een ploeg genisten en bestreed het vuur dat uiteindelijk werd geblust.
Op 17 juni 1944 bij Thaon in Frankrijk, terwijl hij in een bevoorradingsdepot werkte dat onder uitzonderlijk zwaar artillerievuur kwam, verplaatste Sgt. Aris door zijn initiatief en organisatietalent het depot naar een veilige plek zonder verlies van waardevolle voorraden of verliezen onder het personeel. Op 1 februari 1945 werd Sgt. Aris gekozen om toegevoegd te worden aan 7 Canadian Infantry Brigade Company, Royal Canadian Army Service Corps voor bijzondere taken rond brandstof die bestonden uit het inrichten van vooruitgeschoven depots vanaf het eerste binnentrekken in Duitsland, de oversteek van de Rijn tot aan de laatste fase van de campagne. In die periode werd van hem gevraagd lange en moeizame uren te werken om de divisie te bevoorraden en in veel gevallen stond hij bloot aan gevaar en granaatvuur. Gedurende de campagne in noordwest Europa heeft Sgt. Aris grote vastberadenheid getoond om ondanks alle moeilijkheden iedere taak te volbrengen die hem was opgelegd en heeft een plichtsbesef getoond dat een aanmoediging is geweest voor ieder die met hem werkte.

Supplement to the London Gazette, 24 January, 1946.
Periodieke toekenning.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto