TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tronstad, Leif Hans Larsen

Geboortedatum:
27 maart 1903 (Bærum/Akershus , Noorwegen)
Overlijdensdatum:
11 maart 1945 (Syrebekkstølen, Rauland, Noorwegen)
Nationaliteit:
Noorse (1905-heden, Koninkrijk)

Biografie

Leif Tronstad was een Noorse wetenschapper, inlichtingenofficier en militaire planner. in 1927 studeerde hij af aan het Noorse Instituut voor Technologie en was een ijverig onderzoeker en schrijver van wetenschappelijke artikelen. Vanaf 1936 was hij hoogleraar chemie aan het Noorse Instituut voor Technologie en was ook een van de pioniers in het onderzoek van zwaar water en speelde een grote rol bij de bouw van een zwaar waterfabriek bij Vemork.
Tijdens de 2de wereldoorlog werd Noorwegen door de Duitsers bezet en Tronstad deed een jaar lang ondergronds werk voor hij het land ontvluchtte naar Engeland. Hier verzamelde hij belangrijke informatie uit Noorse bronnen over zowel de ontwikkeling van de V-2 raket als de groeiende interesse van de Duitsers voor zwaar water. In 1943 breidde Tronstad Operatie Gunnerside voor met als doel de beschikbaarheid van zwaar water voor de Duitsers sterk te hinderen. Zijn informatie over deV-2 raket droeg bij aan het zware bombardement van de Geallieerden op Peenemünde.
Tronstad had al lange tijd terug willen gaan naar Noorwegen om het verzetswerk te organiseren maar dat werd hem door de Noorse militaire autoriteiten in Engeland verboden. In 1944 reisde hij echter wel naar Noorwegen om Operatie Sunshine op te starten, de verdediging van de Noorse infrastructuur. Na vijf maanden in het land werd hij door Noorse verrraders vermoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kaptein (Kapitein)
Eenheid:
Norwegian Independent Company 1, S Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
26 april 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Gunnerside

WO 373/108/1060
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Toegekend op:
1947

Met "Zwaard".
Krigskorset
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Aanbeveling:
Major Tronstad was vroeger hoogleraar industriële chemie aan het Technische College in Trondheim. Vanaf het begin van de Duitse bezetting van Noorwegen was hij betrokken bij ondergrondse activiteiten waaronder het stelen van 300.000 stuks Krag Jorensen munitie uit een bevoorradingstrein dat met succes verborgen bleef tot het einde van de vijandelijkheden. Als gevolg daarvan was hij gedwongen het land te verlaten en kwamn begin 1942 in Engeland aan. Hij werd direct toegevoegd aan het Noorse opperbevel en bovendien fungeerde hij als adviseur op het terrein van industrieel wetenschappelijke zaken.
Hij werd benoemd tot F.O. IV, de afdeling van het opperbevel die zich bezig hield met het versterken en bevoorraden van het verzet. Voor de zeer belangrijke rol die hij speelde in de voorbereiding van de geslaagde aanval op de voorraden zwaar water in Noorwegen in 1943 werd hij onderscheiden met een O.B.E.
Begin oktober 1944 werd major Tronstad afgeworpen boven Noorwegen om de leiding te nemen over een ploeg die tot taak had de bescherming van de hydro-electrische centrale in het gebied rond Rjukan voor te bereiden en uit te voeren. Hij werd op 11 maart 1945 gedood toen hij een Quisling sheriff (verrader) verhoorde die uit de weg moest worden geruimd. Gedurende de afgelopen vijf maanden had hij in uniform rondgereisd en een team bewakers samengesteld die in mei ‘boven de grond kwam’ en hij speelde een grote rol bij de bescherming van alle betrokken bedrijven.
Vanaf het monent van zijn aankomst in Londen tot aan zijn dood werkte major Tronstad nauw samen met zijn Britse collega’s op het hoofdkwartier van de Special Forces. Op het hoofdkwartier van het Noorse opperbevel was hij ook verantwoordelijk voor het toezicht op de belangen van de Norwegian Independant Company waarbij alle officieren en manchappen waren ingedeeld die getraind werden voor en het uitvoeren van taken in Noorwegen in het kader van het verzet en het doen van aanvallen. Het was voornamelijk aan major Tronstad te danken dat er overeenstemming werd bereikt over de volledige integratie van het F.O. IV, S.F.H.Q. en de O.S.S. staven die betrokken waren bij die fabrieken (van zwaar water, Vert.) en operaties.
Major Tronstad heeft voortdurend een bezielend voorbeeld gesteld van energie, enthousiasme en teamgeest.
Er wordt geadviseerd hem postuum een Certificate of Commendation te verlenen.
King's/Queen's Commendation for brave conduct

Bronnen

  • - The Emporia Gazette › 1947 › April › 1 April 1947 › Page 11
    - Krigskorset
    - Kopie van de originele aanbeveling voor de King's Commendation - STIWOT-Archief