TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Blackader, Kenneth Gault

    Geboortedatum:
    19 december 1897
    Overlijdensdatum:
    1967
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier (Brigade Generaal)
    Eenheid:
    Headquarters, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Toegekend op:
    31 augustus 1944
    Aanbeveling:
    Op 6 juni 1944 landde Brigadeer Blackader met de voorste troepen op de Franse kust om persoonlijk het invasieplan van de infanteriedivisie uit te voeren dat hij had opgesteld. Gedurende de dag vormde Brigadeer Blackader met zijn aanwezigheid een grote aanmoediging voor al zijn commandanten en troepen en met zijn vastberadenheid de doelen te bereiken die aan zijn troepen waren gesteld. Tegen het einde van D-Day had de 8th Canadian Infantry Brigade haar doel bereikt, de verovering van terrein dat van vitaal belang was voor het plan van het Corps.
    Gedurende de eerstre en daarop volgende fasen vocht Brigadeer Blackader vaardig en met grote vastberadenheid onophoudelijk en onvermoeibaar met zijn brigade. Zonder acht te slaan op zijn persoon bezocht hij al zijn eenheden en met zijn woorden en daden vormde hij een inspiratie voor zijn commando. Brigadeer Blackader’s voorbeeld is de hoogste tradities van de Canadese Landmacht waardig.

    Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier (Brigade Generaal)
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft in de oorlog van 1914-1919 overzee gediend bij het 13th Battalion van de Canadian Expeditionary Force. Hij raakte tijdens een actie gewond en ontving het Military Cross voor dapperheid. Na de oorlog behield hij zijn interesse in de Non-Permanent Active Militia en in 1938 voerde hij het bevel over de Black Watch (Royal Highland Regiment) van Canada in de rang van Colonel. Bij het uitbreken van de huidige vijandelijkheden werd hij in rang teruggezet tot Lieutenant Colonel om het commando over dit regiment in het parate leger op zich te nemen. Hij voerde in 1940 het bevel over de eenheid op New Foundland en bracht die later in het zelfde jaar over naar Groot-Brittannië. Op 20 januari 1942 werd deze officier bevorderd tot Brigadeer en kreeg hij het commando over de 8th Canadian Infantry Brigade, een benoeming die hij tot 28 september 1944 behield. Hij nam zijn brigade mee naar het noord Europese strijdtoneel en bleef die briljant aanvoeren tot en met de verovering van Calais. Toen ging hij om gezondheidsredenen naar Engeland terug en werd benoemd tot commandant van de 13 Canadian Infantry Training Brigade. Deze taken, zowel in het veld als in Engeland werden door Brigadeer Blackader met enthousiasme en doelmatigheid uitgevoerd. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor het overbrengen van vuur en realisme bij het voorbereiden op de strijd van vervangers voor de infanterie. Gedurende een zekere periode fungeerde Brigadeer Blackader met goed inzicht en een gezond plichtsbesef als commandant van de Canadian Reinforcement Units. Na de reorganisatie van de Canadian Reinforcement Units voor repatriëringsdoeleinden heeft Brigadeer Blackader het bevel gevoerd over D Group van drie grote repatriëringsdepots. Bij de uitvoering van die taak heeft hij nog meer zijn ervaring, zijn kundigheid en voortdurende zorg getoond voor degenen die onder zijn commando stonden. Door zijn moedige diensten in het veld, zijn uitmuntende bijdrage aan de opleiding van reservisten voor de infanterie en het hoge peil van zijn bevelvoering en leiding over zijn Repatriation Groups heeft Brigadeer Blackader een zeer grote bijdrage geleverd aan de algehele doelmatigheid en het welbevinden van het Canadese leger.
    Commander of the Order of the British Empire (CBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier (Brigade Generaal)
    Eenheid:
    Headquarters, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Toegekend op:
    4 april 1946
    Mentioned in Dispatches

    Supplement to the London Gazette, 4 April, 1946.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Brigadier (Brigade Generaal)
    Eenheid:
    Headquarters, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
    Brigadeer Blackader voerde het commando over de 8 Canadian Infantry Brigade van de 3 Canadian Infantry Division toen die op D-Day de kusten van Normandië bestormde. Gedurende de hele campagne, die uitmondde in de bevrijding van Frankrijk, heeft Brigadeer Blackader grote moed en leiderschap getoond bij de vernietiging van de Duitse troepen en heeft hen gevolgd tot buiten de grenzen van Frankrijk.
    Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

    Bronnen

    Foto