TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Johnson, Oscar Albert

Geboortedatum:
20 januari 1924 (Ardill/Saskatchewan, Canada)
Overlijdensdatum:
26 februari 1997
Dienstnummer:
L105651
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Geboren in Ardill, Saskatchewan in 1924. Hij verhuisde in de jaren 30 naar Smeaton Sask. In 1943 sloot hij zich aan bij de Regina Rifles. Na zijn 'basic training' werd hij naar Engeland gestuurd. Zijn eerste actie ondervond hij tijdens D-Day op 6 juni, op 20 jarige leeftijd. Hij kreeg hiervoor de Military Medal voor moedigheid in het veld. King George VI heeft deze persoonlijk aan hem uitgereikt en opgepind. Hij is twee keer gewond geraakt, maar niet serieus. Hij had scherven in zijn nek de rest van zijn leven. Hij is in actie geweest in Frankrijk, Normandië, België en Duitsland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rifleman (Soldaat)
Eenheid:
1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Deze infanterist kroop op D-day onder zwaar vijandelijk vuur over de volle breedte van het strand en knipte zich een weg door twee meter prikkeldraadversperring die door vuur van kleine wapens werd bestreken. Hij ging toen terug en nam het bevel over het restant van zijn sectie op zich, leidde hen door de versperring de vijandelijke loopgraven in, zuiverde die van vijanden en stelde daarmee de rest van de compagnie in staat naar voren te komen in de veiligheid van deze loopgraven.
Van daaruit ging hij als sluipschutter verder naar voren, ver voor zijn compagnie uit. Het laatste deed hij geheel op eigen initiatief en hij toonde zeldzame moed en vindingrijkheid; hij had nooit eerder het bevel over een sectie gevoerd.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto's