TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McKelvey, Russell M.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company F, 363rd Infantry Regiment, 91st Infantry Division "Wild West Division", U.S. Army
Toegekend op:
6 januari 1945
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Second Lieutenant (Infantry), [toen First Sergeant] Russell M. McKelvey (ASN: 0-1692958), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company F, 363d Infantry Regiment, 91st Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 17 september 1944 in de omgeving van Scarperia in Italië.
2nd. Lt. McKelvey, zich volledig bewust van het bijbehorende persoonlijke gevaar, meldde zich als vrijwilliger om een aanvalspeloton te leiden een heuvel op die zwaar was versterkt met tenminste vijf bunkers die goed ingegraven waren achter prikkeldraadversperringen en allerlei soorten mijnen.
Tijdens de aanval kwam het peloton van 2nd. Lt. McKelvey onder zwaar mitrailleurvuur vanuit de vijandelijke bunkers. Bij twee verschillende gelegenheden toen het peloton werd opgehouden stelde 2nd. Lt. McKelvey zich bloot aan moorddadig vuur van mitrailleurs en sluipschutters om zijn mannen te hergroeperen en aan te moedigen. Zich de ernst van de situatie realiserend, bemachtigde hij een paar Molotov cocktails en ging alleen, onder een regen van vijandelijk mitrailleurvuur op een vijandelijke versterking af. Terwijl hij een Duitse S mijn onschadelijke maakte werd zijn helm door een kogel van een sluipschutter doorboord. Onverstoorbaar ging 2nd. Lt. McKelvey verder naar een punt op binnen 10 meter van zijn doel en gooide zijn Molotov cocktail door het schietgat van de bunker. Hij stormde de bunker binnen, dwong vijf Duitsers uit een kelder te komen en nam ze met hun wapens gevangen. Daarna, terwijl hij zijn peloton leidde in een flankaanval, schakelde 2nd. McKelvey de resterende vijandelijke versterkingen uit. Nadat de meeste vijandelijke tegenstand was neergeslagen kon de compagnie van 2nd. Lt. McKelvey het doel veroveren en kon het hele bataljon verder trekken. De uitmuntende leiding van 2nd Lt. McKelvey en zijn kalmte onder vuur zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de Landmacht van de Verenigde Staten.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 4, 6 januari 1945.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto