TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ambrose, Francis G.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company E, 362nd Infantry Regiment, 91st Infantry Division "Wild West Division", U.S. Army
Toegekend op:
6 januari 1945
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross postuum toe te kennen aan Staff Sergeant Francis G. Ambrose (ASN: 19171861), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company E, 362d Infantry Regiment, 91st Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 30 september 1944 bij La Costa in ItaliŽ.
Toen zijn peloton op dodelijk vijandelijk mitrailleurvuur stuitte stak S.Sgt. Ambrose alleen en vrijwillig een open veld over naar het vijandelijke wapen. Met nauwkeurig vuur van zijn geweer nam hij de vijand onder schot en doodde de Duitse leider. Verder gaand terwijl de vijand verwoede pogingen deed hem te doden, verwondde S.Sgt. Ambrose een tweede Duitser en dwong de resterende vier tot overgave. Later, toen zijn peloton tijdens een vijandelijke tegenaanval onder vuur van zware mitrailleurs kwam, ging S.Sgt. Ambrose nogmaals naar voren om de dreiging uit te schakelen. Naar voren kruipend over 100 meter naar een voordelige positie doodde hij in een kort vuurgevecht drie Duitsers en schakelde hun mitrailleur uit. Hij werd dodelijk geraakt door een kogel van een sluipschutter terwijl hij naar zijn peloton terugkeerde.
De durf, de onverschrokkenheid en de grote vastberadenheid van S.Sgt. Ambrose vormden vitale factoren in het succes van zijn peloton en zijn bezielende acties vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 91st Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Postuum verleend.
Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 4, 6 January 1945.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto