TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weaver, Howard E.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company F, 363rd Infantry Regiment, 91st Infantry Division "Wild West Division", U.S. Army
Toegekend op:
6 januari 1945
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Howard E. Weaver (35917780), Private, U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company F, 2d Battalion, 363d Infantry Regiment, 91st Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 7 oktober 1944 bij Monghidoro in Italië.
Pvt. Weaver fungeerde als eerste verkenner van een peloton tijden een aanval op sterk verdedigde vijandelijke stellingen op een heuvelrug tussen de flankerende ondersteunende compagniën. Terwijl hij de opmars aanvoerde miste een hoge concentratie mitrailleurvuur hem maar net maar de twee sectieleiders achter hem werden geraakt. Het peloton dat uit groentjes bestond raakte verward en de aanval stokte. Pvt. Weaver nam het commando over de ploeg op zich en na zijn mannen te hebben gereorganiseerd leidde hij de mars de heuvel op totdat men op vuur van een vijandelijke mitrailleur stuitte. Door zichzelfg bloot te stellen om vijandelijk vuur aan te trekken, ontdekte Pvt. Weaver de stelling; hij kroop naar een positie binnen 35 meter van het wapen en gooide een handgranaat waarmee hij een Duitser doodde en een ander verwondde. Na 100 meter geklommen te zijn kwam de ploeg weer onder intensief mitrailleurvuur vanuit een goed gecamoufleerde stelling. Pvt. Weaver ontdekte ook deze mitrailleur door zich aan het vuur ervan bloot te stellen. Hij kroop tot op 25 meter van de vijandelijke positie, slingerde handgranaten in de stelling en nam nog eens twee Duitsers gevangen. Toen deze tweede bunker was uitgeschakeld, wenkte Pvt. Weaver zijn mannen naar voren en zette de aanval voort de heuvel op. Pvt. Weaver ontdekte een positie die dekking bood aan zijn mannen en leidde zijn mannen naar de veiligheid van een verhoging en klom er zelf overheen om een route naar het doel te verkennen. Nadat hij een sluipschutter had gedood die zich in een boom verborgen hield, wenkte Pvt. Weaver zijn mannen om naar het doel te gaan. Nadat hij zijn ploeg in dekking had achtergelaten ging Pvt. Weaver onder vuur van sluipschutters naar een huis. Hij ging alleen het gebouw binnen en nam nog twee sluipschutters gevangen. Pvt. Weaver’s dappere optreden, zijn bezielende leiding en zijn bereidheid om op een kritiek moment de verantwoording op zich te nemen stelden zijn compagnie in staat het doel te veroveren.
De onverschrokken acties, de persoonlijke moed en het vurig plichtsbesef van Private Weaver vormen een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 91st Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 4, 6 januari 1945.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto