TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Irvine, Walter Mitchell

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.4 Troop, 2nd Squadron, 22nd Canadian Armoured Regiment (The Canadian Grenadier Guards), 4th Canadian Armoured Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Toegekend op:
8 december 1945
Aanbeveling:
Sergeant Irvine was Acting Commander van Number 4 Troop, toen 2 Squadron van het 22 Canadian Armoured Regiment (Canadian Grenadier Guards) de positie op de Wouwsche Berg bezette. Diverse pogingen om uit de positie uit te breken en in westelijke richting naar Westerlaar op te rukken werden verijdeld door zwaar anti-tank- en granaatvuur. Om ongeveer 16:00 uur kreeg Sgt. Irvine opdracht om met zijn groep over een secondaire weg in noordwestelijke richting van de Wouwsche Plantage op te trekken en ten noorden van de weg aan te vallen die direct naar Westlaar voerde. Terwijl hij voozichtig voorwaarts ging kwam Sgt. Irvine onder zwaar vijandelijk vuur wat van korte afstand over de weg floot. Deze NCO reageerde met een hoge vuursnelheid van alle wapens onder zijn commando, daarmee de druk en het tempo van de aanval behoudend en zette halsstarrig door. Toen hij een punt op ongeveer 500 van zijn doel bereikte werd de groep door zwaarder vuur opgehouden en de achterop komende infanterie werd gedwongen in dekking te gaan. Zich snel realiserend dat het succes van de operatie afhing van het vasthouden van het tempo, klom Sgt. Irvine, nog steeds onder zwaar vuur van zijn tank af, stelde de infanterie en tanks opnieuw op en leidde prsoonlijk hun vuur. Terugkerend naar zijn tank wist hij het vijandelijke vuur knap te neutraliseren en gaf toen de infanterie bevel naar voren te gaan om de vijandelijke positie in te nemen. Door deze succesvolle actie werd de centrale linie van de brigade geopend. De vindingrijkheid van Sgt. Irvine en zijn koelbloedige houding onder het vijandelijke vuur had tot gevolg dat hij zijn doel kon bereiken en vaste greep kon krijgen op de weg van de Wouwsche Berg naar Westlaar.

Koninklijk Besluit no. 2, 8 december 1945.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto