TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacMaster, Allen Plumb

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
"C" Company, Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 4 januari 1945 was Lance Corporal Allen Plumb MacMaster een sectiecommandant van C Company van de Highland Light Infantry of Canada. Zijn sectie was als onderdeel van een 40 man sterke aanvalseenheid op weg gestuurd om de sterkte van de vijandelijke verdediging op de Keerdijk bij Nijmegen te bepalen. Het was een zeer donkere nacht waardoor bewegingen erg moeilijk waren. De patrouille drong tot ongeveer 500 meter door in vijandelijk gebied toen ze onder zwaar mitrailleurvuur kwamen. Lance Corporal MacMaster werd gewond aan zijn rechterarm en moest voor medische behandeling naar achteren worden gestuurd. Terwijl hij langs een groep mannen liep, stapte hij op een Duitse S-mijn en hoorde de klik van het mechanisme. Hij schreeuwde: “S- mijn, zoek dekking” en bleef op de mijn staan tot die explodeerde en zijn voet eraf werd geblazen. De sectie infanteristen liet zich ondertussen op de grond vallen en daarvan raakte niemand gewond.
Lance Corporal MacMaster, zelf al gewond aanvaardde een ernstige verwonding voor zichzelf en voorkwam daarmee ernstige gewonden en zekere verliezen onder zijn medesoldaten. De grote tegenwoordigheid van geest van deze NCO, zijn zelfopoffering en moed vormden een prachtig voorbeeld voor zijn wapenbroeders.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto