TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boulay, Horace Joseph

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Bren Carrier Platoon, Support Company, The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
11 oktober 1945
Aanbeveling:
Sergeant Boulay, Support Company, North Shore (New Brunswick) Regiment ging op 13 juni 1944 als gewoon soldaat met het Carrier Platoon naar Frankrijk. Sinds die tijd heeft hij voortdurend een grote rol gespeeld bij alle gevechten waarbij de carriers betrokken waren. Zijn daden, zijn moed en zijn prestaties zijn een traditie voor de eenheid geworden. Bij veel gelegenheden heeft hij met groot persoonlijk risico gevaarlijke en bijzondere taken uitgevoerd maar door zijn vaardige en moedige acties wist hij alle taken te volbrengen en zijn sectie veilig terug te brengen. Bij Le Trésorie in Frankrijk was Sgt. Boulay de enige overlevende van zijn sectie tijdens een fase van de aanval. Hij meldde zich onmiddellijk terug en verzocht om een nieuwe opdracht. Zijn pelotonscommandant raakte zo onder de indruk van zijn bereidheid en zijn koelbloedigheid dat hij het bevel kreeg over een sectie die een bijzondere taak opgelegd had gekregen. Sgt. Boulay leidde zijn sectie met een dusdanig grote vaardigheid en moed dat het mitrailleurnest werd uitgeschakeld zonder verliezen onder zijn mannen.
Op 8 januari 1945, bij Wyler in Duitsland leidde Sgt. Boulay de aanval van D Company met een sectie vlammenwerpers. Ze kwamen onder zwaar vijandelijk granaatvuur en reden een mijnenveld in. Sgt. Boulay’s carrier was de enige die niet vernietigd werd en toch ging hij verder naar zijn doel, schakelde met zijn vlammenwerper de vijandelijke positie uit die de aanval van de compagnie tegenhield en haalde daarna op eigen intiatief alle gewonden op. Dat vergde diverse trips onder zware beschieting door de vijand. Door zijn moedige actie konden alle gewonden onmiddellijk medisch worden behandeld.
Op 26 februari 1945 was het aan de onverschrokken leiding van Sgt. Boulay te danken dat een vijandelijke buitenpost werd vernietigd met daarin twee stukken zelf-rijdend geschut, een halfrups voertuig, diverse mitrailleurs en 30 vijanden. Hierdoor waren twee compagnieën die waren vastgenageld in staat hun aanval op de stad voort te zetten. Deze NCO leidde de aanval tegen direct en voortdurend vijandelijk vuur. Zijn carrier was de enige die terug kwam. Sgt. Boulay liet onmiddellijk zijn vlammenwerper bijtanken, meldde zich toen terug en vroeg om een andere opdracht.
Tenslotte, op 24 april 1945 toonde deze NCO uitmuntende vaardigheid en moed door het personeel van twee carriers en een peloton van A Company, die door een plotseling ontstane bomkrater waren afgesneden, in staat te stellen zich te hergroeperen terwijl hij dekkingsvuur gaf. Sgt. Boulay is met zijn enthousiasme, zijn opgewekte persoonlijkheid en voortdurende vastberadenheid een inspiratie voor zijn hele peloton geweest. Door zijn voorbeeld en leiding was hij verantwoordelijk voor het hoge moreel van het Carrier Platoon, ondanks de zware verliezen die het leed. Vele successen van het bataljon kunnen worden toegeschreven aan de uitzonderlijke moed van deze NCO die zich zonder aan zijn eigen veiligheid te denken vrijwillig meldde voor veel operationele taken die boven de gebruikelijke plichtsbetrachting uitstegen.

Supplement to the London Gazette, 11 October, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto