Caine, John Todd

Geboortedatum:
2 september 1920 (Edmonton/Alberta, Canada)
Overlijdensdatum:
1995
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer J22379.

John Caine, de oudste zoon uit een gezin van zeven kinderen meldde zich, nadat in Europa de oorlog was uitgebroken, in 1939 aan bij de Royal Canadian Air Force. Hij werd echter afgewezen op grond van zijn te lage opleiding. Hij kreeg van de RCAF echter een spoedopleiding aangeboden en studeerde na 18 maanden af en ging op 1 december de vliegopleiding in en werd piloot op de DeHavilland Mosquito.
Zijn speciliteit was het vernietigen van Duitse rangeerterreinen en het vlaag bij de grond vliegen. Gedurende deze gevaarlijke operaties werd hij drie maal onderscheiden met het DFC. De DFC en eerste gesp werden op 13 juli 1945 uitgereikt door Koning George VI

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 418 Squadron, Royal Canadian Air Force (No. 418 Squadron, Royal Canadian Air Force)
Toegekend op:
4 december 1944
Aanbeveling:
Deze officier heeft vele missies volbracht waarbij hij vier vijandelijke vliegtuigen heeft neergeschoten, twee ervan ís nachts; hij heeft er ook nog twee op de grond vernietigd. Hij heeft uitzonderlijk plichtsbesef getoond en zijn successen zijn een uitmuntend eerbetoon aan zijn vaardigheid en vastberadenheid.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 418 Squadron, Royal Canadian Air Force (No. 418 Squadron, Royal Canadian Air Force)
Toegekend op:
2 juni 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier blijft de hoogste kwaliteiten van vaardigheid en vastberadenheid tonen. Tijdens een missie in maart 1944 heeft hij twee vijandelijke vliegtuigen neergeschoten terwijl hij tijdens een andere operatie in april 1944 twee Junkers Ju 52ís heeft neergeschoten en een Heinkel beschadigd. Sinds die tijd heeft F/O Caine nog een vijandelijk toestel neergeschoten. Deze officier is een onbevreesd en hardnekking strijder en is verantwoordelijk voor het vernietigen van negen vijandelijke toestellen in de lucht en vier beschadigd op de grond.
Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 406 Squadron, Royal Canadian Air Force (No. 406 Squadron, Royal Canadian Air Force)
Toegekend op:
19 oktober 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Caine heeft sinds de toekenning van een Gesp op zijn DFC veel operationele vluchten gemaakt. In mei 1944, op patrouille in het gebied rond Barth heeft hij veel schade toegebracht aan de verbindingslijnen van de vijand en heeft diverse voor anker liggende vijandelijke watervliegtuigen vernietigd. In april 1945 vernietigde hij boven Duitsland een vijandelijk toestel en beschadigde er nog eens twee. Ondanks het feit dat op deze vlucht het toestel van F/L Caine door afweervuur werd geraakt waardoor de besturing werd beschadigd kon hij veilig naar de basis terugkeren. Zijn onverwoestbare onbevreesdheid en en vaardigheden zijn de hoogste lof waardig. Sinds zijn meest recente onderscheiding heeft hij nog eens 11 vijandelijke toestellen vernietigd waardoor zijn totaal aantal overwinningen op ten minste 20 vernietigde toestellen komt.

Bronnen