Hill, George Urquhart

Geboortedatum:
29 oktober 1918 (Antigonish/Nova Scotia, Canada)
Overlijdensdatum:
november 1969 (Orangeville/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Republiek)

Biografie

George Hill wilde medicijnen gaan studeren maar zijn ouders hadden daarvoor niet genoeg geld. In september 1939 besloot hij bij de Royal Canadian Air Force te gaan, werd gevechtsvlieger en behaalde in maart 1940 zijn wings.
Na enige tijd te zijn ingezet als instructeur werd hij in 1942 overgeplaatst naar Europa. Zijn eerste operationele vlucht was over de stranden van Dieppe tijdens operatie Jubilee waar hij zijn eerste luchtoverwinning behaalde.
Snel daarna werd hij overgeplaats naar TunesiŽ en ingedeeld bij No. 111 "Treble One" Squadron. Na een plaatsing op Malta werd hij gestationeerd in Engeland en vloog in het het squadron van Johnnie Johnson. Vanwege verschijnselen van battle fatigue kreeg hij verlof wat hij doorbracht in zijn woonplaats Pictou in Canada.
Weer terug in Engeland, raakte zijn Spitfire tijdens een missie in april 1944 beschadigd toen de langeafstands-benzinetank bij het afwerpen de propellor raakte. Hill maakte een noodlanding in Frankrijk, verborg zich in de bossen en kwam in contact met het Verzet.
In mei 1944 zat hij juist in een trein in Parijs die hem naar Zuid-Frankrijk zou brengen om vandaar uit te ontsnappen, toen de Gestapo de wagon instapte, rechtstreeks op hem afliep en hem arresteerde. De Duitsers die hem vanwege zijn rang verdachten van kennis over een handen zijn de invasie, onderwierpen hem maandenlang aan ondervragingen, eenzame oplsuiting en een dieet van ťťn kom dunne soep per dag.
Na de bevrijding van het kamp, keerde Hill terug naar Canada en begon aan de studie Medicijnen en werkte jarenlang als arts.
In 1969 kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 111 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
21 mei 1943
Samenvatting:
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Hill is een kundig leider wiens vaardigheden duidelijk gebleken zijn tijdens recente operaties. Hij heeft aan vele missies deelgenomen en heeft vier vijandelijke vliegtuigen vernietigd.
Bijzonderheden:
AFRO 1247/43 gedateerd 2 juli 1943.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 111 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 juni 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Deze officier heeft het squadron met groot succesd geleid en heeft sinds begin april 1943 vijf vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Begin mei leidde hij zijn formatie op een operatie voor de Tunesische kust. Tijdens de vlucht stuitte men op een numeriek sterkere vijandelijke strijdmacht. In de daarop volgende gevechten werden zonder verlies aan eigen kant, zeven vijandelijke toestellen vernietigd, twee ervan door Squadron Leader Hill. Deze officier is een dapper en kundig strijder.
Bijzonderheden:
Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
AFRO 1187/43 gedateerd 25 juni 1943.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 111 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 september 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Squadron Leader Hill heeft als jachtvlieger uitzonderlijke moed en vastberadenheid getoond. Hij heeft tenminste 14 vijandelijke vliegtuigen vernietigd, waaronder een ís nachts en heeft er vele andere beschadigd. Tijdens recente operaties vanaf Malta heeft hij zijn squadron met vaardigheid en vastberadenheid aangevoerd en binnen enkele dagen zelf vier vijandelijke toestellen vernietigd.
Bij een gelegenheid bleef hij alleen achter ondanks herhaalde en hardnekkige aanvallen van zes Messerschmidt Bf 109ís om hulp te verlenen aan een kameraad die was gedwongen zijn toestel per parachute te verlaten.
Bijzonderheden:
Derde DFC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC.
AFRO 2198/43 gedateerd 29 oktober 1943.

Bronnen

Foto