TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burke, Robert C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
118th Field Artillery Battalion, 30th Infantry Division "Old Hickory" (118th Field Artillery Battalion, 30th Infantry Division "Old Hickory" U.S.Army)
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 118th Field Artillery Battalion, 117th Infantry Regiment, 30th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 4 oktober 1944 in Duitsland.
Op die datum fungeerde Lieutenant Burke als vooruitgeschoven waarnemer van het 118th Field Artillery Battalion dat het 117th Infantry Regiment ondersteunde bij een aanval op de Siegfried Linie. De vijand lanceerde een vastberaden tegenaanval over een breed front waardoor posities overrompeld dreigden te worden. Nadat hij nauwkeurig vuur op de vijand in zijn sector had gelegd, kwam Lieutenant Burke er achter dat de voorste waarnemer op een andere post gevallen was waardoor de vijand een tegenaanval kon doen op de sector die geen artillerie ondersteuning had. Vrijwillig en tegenover een schijnbaar zekere dood verliet hij zijn positie en nam een route die onder uitzonderlijk zwaar vijandelijk vuur lag, waaronder dat van een tank. Toen hij op de post aankwam waar zijn collega waarnemer gewond was geraakt ontdekte hij dat die nu door de vijand was bezet. Hij ging terug naar de omgeving van de eerste compagnie die hij had gesteund en koos een waarnemingspost op de derde verdieping van een gebouw van waaruit hij nauwkeurige salvo’s van de artillerie leidde waardoor de vijandelijke aanval op een beslissende nederlaag uitdraaide. De vijand met een geschatte grootte van een regiment werd door een enkele infanterie compagnie verslagen.
De onverschrokken acties van Lt. Burke, zijn persoonlijke moed en vurig plichtsbesef vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 30th Infantry Divsion en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, Ninth U.S. Army, General Orders No. 72 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Forward Observer 118th Field Artillery Battalion, 30th Infantry Division "Old Hickory"
Aanbeveling niet beschikbaar

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Aanbeveling niet beschikbaar.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto