TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bealke, Jacob W., Jr.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
3rd Battalion, 358th Infantry Regiment, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army (3rd Battalion, 358th Infantry Regiment, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army)
Lieutenant Colonel Jacob W. Bealke, Jr., 0305 676, Infantry, 3rd Battalion, 358th Infantry Regiment, 90th Infantry Division, United States Army, wegens buitengewone heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand. Op 10 juli 1944 trok Lt. col. Bealke, die het bevel voerde over het 3rd Battalion, 358 Infantry, 90 Infantry Division met zes man van zijn bataljonshoofdkwartier op door het dichte bos, het Forêt de Mont Castre in Frankrijk tussen zijn beide aanvalscompagniën in. De taak van het bataljon was het bos te zuiveren van vijanden. Toen hij ongeveer 40 meter het bos in was getrokken vielen ongeveer 20 parachutisten van de Duitse elite 5.Fallschirmdivision fanatiek aan, schreeuwend, handgranaten gooiend en vurend met machinepistolen. Col. Bealke doodde twee vijanden met handgranaten, verwondde een derde en nam twee anderen gevangen. De vijandelijke formatie viel uiteen. Een tweede groep Duitsers viel daarna van de rechterflank aan maar Col. Bealke doodde er twee van, een viel voor zijn voeten. Net voordat een derde groep Duitsers de groep van Bealke van achteren aanviel verschenen er 20 soldaten als versterking. Van de derde aanvallende groep werden er drie gedood, acht werden er gevangen genomen en de rest verdween.
Col. Bealke ging toen verder door het bos. Ongeveer 200 meter dieper het bos in opende een vijandelijke ploeg granaatwerpers het vuur. Col. Bealke verwondde de bevelvoerende officier end e rest van zijn groep doodde of verwondde de vijandelijke bemanning of joeg ze op de vlucht. Toen hij per radio het bericht ontving dat een compagnie vijandelijke infanterie in colonne langs zijn front trok, sloegen Col. Bealke, een artilleriewaarnemer en een kabelman linksaf naar hoger terrein om waarnemingen te doen. De waarnemer raakte gewond en de kabelman sneuvelde. Col. Bealke legde zijn eigen kabel naar de waarnemingspost en leidde van daaruit meer dan een uur het artillerievuur op de vijandelijke colonne totdat die was vernietigd of uiteen gejaagd. Gedurende deze hele actie lag Col. Bealke onder zwaar vuur van mortieren en kleine wapens. Vanuit zijn waarnemingspost gaf hij per radio bevel tot hergroepering en inzet van zijn bataljon en leidde de voltooïng van de missie – de bezetting van het bos.
Met zijn buitengewone heldenmoed, zijn agresieve leiderschap en zijn hardnekkige vastberadenheid, ondanks de zware verliezen onder zijn officieren en manschappen, leidde Col. Bealke zijn mannen naar een klinkende overwinning, een van de meest opmerkelijke in de operaties van zijn divisie in Normandië. Zijn acties pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 10 (1945).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto