TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mathis, Walter W.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army
Toegekend op:
7 april 1945
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 17 januari 1945 in Luxemburg.
Tijdens een vastberaden vijandelijke tegenaanval bij Oberwampach in Luxemburg ging Corporal Mathis bij twee gelegenheden onder intensief vuur en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid naar voren, voor de infanterie uit en legde een telefoonlijn naar ongedekte waarnemingsposten. De kabel werd diverse malen door granaatvuur doorgesneden en iedere keer trotseerde de dappere soldaat zonder aarzelen het zware vuur om de kabel te repareren en zo de vitale verbinding te onderhouden. Later zette hij een radioverbinding op en hoewel hij pijnlijk gewond raakte bleef hij op zijn post temidden van dicht vijandelijk vuur van artillerie en mortieren en verzond koelbloedig vuurbevelen totdat de vijandelijke aanval was afgeslagen.
De heldhaftige vastberadenheid, het initiatief en het dappere plichtsbesef van Corporal Mathis vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 90th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer."

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 74
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto