TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whitefield, Hassell C.

Geboortedatum:
13 juni 1920 (Scurry County Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 januari 1945 (nabij Oberwampach/kanton Clervaux, Luxemburg)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Hanson Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army
Toegekend op:
7 april 1945
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross postuum toe te kennen aan Staff Sergeant Hassell C. Whitefield (ASN: 38098557), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Battery A, 344th Field Artillery Battalion, 90th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 17 januari 1945 in Luxemburg.
Tijdens een vijandelijke aanval op Oberwampach in Luxemburg hielp Staff Sergeant Whitefield een artilleriewaarnemingspost op te zetten in een strategisch gelegen positie voor de infanterie uit. Toen de telefoonlijn door zwaar vijandelijk artillerievuur werd vernield richtte de sergeant een radiopost in op ongeveer 100 meter achter de waarnemer, daarna ging hij onder intens vuur herhaaldelijk heen en weer om om belangrijke gegevens voor de vuurleiding over te brengen. Sgt. Whitefield raakte dodelijk gewond terwijl hij moedig zijn plicht deed maar zijn heldenmoed, zijn onbevreesde vastberadenheid en zijn ultieme plichtsbesef leven voort als een voortdurende inspiratie voor zijn kameraden. Zijn acties vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 90th Infantry Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Postuum toegekend.
Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 74
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto