TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holcomb, Roy E.

Overlijdensdatum:
1 december 1944 (St. Barbara/Rijnprovincie, Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Lorraine
Vak: J. Rij: 40. Graf: 37.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 39525060.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company A, 607th Tank Destroyer Battalion, 95th Infantry Division "Iron Men of Metz", U.S. Army
Toegekend op:
18 januari 1945
De President van de Verenigde Staten, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen het Distinguished Service Cross postuum toe te kennen aan Sergeant Roy E. Holcomb (ASN: 39525060), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company A, 607th Tank Destroyer Battalion in actie tegen vijandelijke troepen op 1 december 1944.
Tijdens een aanval op de door de vijand bezette stad St. Barbara in Frankrijk werd een peloton van het 607th Tank Destroyer Battalion binnen de stad opgehouden door een strategisch opgestelde vijandelijke Mark V tank. Toen het duidelijk werd dat de tank destroyer niet in een positie kon komen van waaruit hij de vijandelijke tank onder vuur kon nemen, bemachtigde Sgt. Holcomb een raketwerper en kroop met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid naar de vijandeijke tank om hem te vernietigen of te dwingen een andere positie in te nemen. Gedekt door eigen vuur kroop hij tot binnen 75 meter van de tank en opende het vuur maar miste. Niet afgeschrikt naderde hij vanuit een andere richting en toen hij nog maar 50 meter verwijderd was opende hij weer het vuur, stelde de tank gedeeltelijk buiten gevecht en dwong hem zich terug te trekken. Toen hij zich een weg terug naar zijn peloton zocht nam een andere vijandelijke tank de positie in van de tank die hij zojuist had beschadigd. Daarop kroop hij, gewapend met een raketlanceerder weer naar die positie om de tweede tank aan te vallen. Hij loste vier schoten op de tank en stelde hem gedeeltelijk buiten gevecht maar werd door tegenvuur gedood.
Sgt. Holcomb’s dappere vastberadenheid en zijn moedige plichtsbesef ten koste van zijn leven vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, zijn eenheid en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Postuum toegekend.
Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 18 (18 januari 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto