TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Webb, Gordon Geoffrey Henry

  Geboortedatum:
  april 1920
  Overlijdensdatum:
  februari 1991
  Dienstnummer:
  126230
  Nationaliteit:
  Britse (1801-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Gordon Webb volgde zijn opleiding aan het Trinity College in Glenalmond. Na zijn school werkte hij bij het fruit importbedrijf van zijn familie in Glasgow.
  In augustus 1939 ging hij bij de Royal Artillery en werd bij 30 Field Regiment in Frankrijk geplaatst. Kort na zijn terugkeer in Engeland meldde hij zich vrijwillig bij de commandoís en zijn eerste missie was de aanval op de Lofoteneilanden, Operatie Claymore, die in maart 1941 werd gelanceerd en succesvol bleek.

  Webbís volgende aanval was op Hardelot bij Boulogne in april 1942 waarna hij B Troop weer aanvoerde tijdens de aanval op Dieppe waar hij door een granaatscherf in de schouder werd geraakt toen de loopplank van de LCA naar beneden kwam zodat ze het strand konden bestormen.
  Op D-Day landden Webb en zijn mannen op Sword Beach. Na het strand te hebben bestormd en de vijandelijke prikkeldraadversperring te hebben bereikt slaagden Webb en zijn mannen er in, contact te maken met de parachutisten bij de rivier de Orne. Webb en No. 4 Commando bleven tot begin september in Frankrijk in actieve dienst. Bij de aanval op Walcheren op 1 november 1944, die voor de Geallieerden essentieel was om de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken, kreeg Webb tot taak Vlissingen te veroveren. Nadat ze het strand hadden bestormd stuitten ze al snel op zware tegenstand in de straten. Na aankomst van versterkingen was het gebied tegen middernacht gezuiverd van Duitse troepen. Webb moest vervolgens het eiland Walcheren veroveren waarin hij na man tegen man gevechten in slaagde.

  Na het einde van de oorlog kreeg hij de leiding over een rehabiliteringskamp op Anglesey voor ex-krijgsgevangenen van de Japanners. Hij werd in 1946 gedemobiliseerd en ging terug naar het fruitimportbedrijf van zijn familie in Glasgow maar vestigde zich uiteindelijk in Brighton als verzekeringsagent.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Eenheid:
  No. 4 Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
  Toegekend op:
  december 1940
  Uitgereikt voor:
  Operatie Archery
  Aanbeveling:
  Lieutenant Webb was uitgestuurd om het postkantoor en het enige hotel in Svolver te veroveren. Hij deed dit met een ongelooflijke snelheid en grondigheid en blokkeerde zo alle verbindingen naar het vasteland vanuit het postkantoor. Had deze snelle actie niet plaatsgevonden dan had het nieuws over de aanval ongetwijfeld Narvik veel eerder hebben bereikt dan nu met gevolgen die fataal hadden kunnen zijn voor onze troepen. Ik beveel deze officier aan voor een Military Cross of een andere onderscheiding voor zijn waardevolle diensten tijdens deze operatie.
  Mentioned in Dispatches
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Captain (Kapitein)
  Eenheid:
  No. 4 Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
  Toegekend op:
  7 juli 1942
  Uitgereikt voor:
  Operatie Abercrombie
  Military Cross (MC)
  Aanbeveling:
  "Ik heb het genoegen, Captain Webb voor te dragen voor een Military Cross of een andere geschikte onderscheiding, voor zijn prima leiding toen hij het bevel voerde over een gevechtspatrouille op de Franse kust tussen het dorp Hardelot en Boulonge in de nacht van 21 op 22 april 1942. Hij leidde zijn patrouille ongeveer 800 meter het binnenland in, ondanks zwaar mitrailleurvuur vanuit diverse versterkingen aan de kust. Hij bereikte zijn doel Ė een batterij zoeklichten Ė en nadat hij alle kabels had doorgeknipt en alle telefoonverbindingen had verbroken stond hij op het punt een laatste aanval te doen toen een signaal tot terugkeren vanaf het strand hem dwong terug te gaan. De informatie die tijdens deze patrouille werd verzameld was van groot belang en de vijandelijke verdedigers die hij tegenkwam werden allemaal verdreven en gedwongen zich terug te trekken. Hij bracht zijn patrouille zonder verliezen terug en ik schrijf het succes van deze patrouille volledig toe aan zijn goede leiding."

  De originele aanbeveling werd opgesteld door Majoor Lord Lovat.
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Captain (Kapitein)
  Eenheid:
  No. 4 Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
  Toegekend op:
  2 oktober 1942
  Uitgereikt voor:
  Operatie Jubilee
  Military Cross (MC)
  Aanbeveling:
  "Captain raakte op het strand bij Dieppe tijdens de eerste landing gewond door mortiervuur. Zijn rechterarm raakte onbruikbaar maar hij stond erop, naar voren te gaan en leidde zijn hele groep over land naar het verzamelgebied achter de Duitse batterij. Tijdens de laatste aanval leidde Captain Webb een bajonetaanval en gebruikte een revolver en handgranaten met zijn linkerhand. Zijn manschappen namen veel vijanden voor hun rekening, waaronder diverse officieren."

  Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.
  Toegekend als onmiddellijke MC.

  Bronnen

  Foto