TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McHolland, Robert B.

Geboortedatum:
(Hurley/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 november 1944 (nabij Tettingen-Butzdorf/Rijnprovincie, Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Lorraine
Vak: A. Rij: 22. Graf: 52.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: O433315.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company K, 358th Infantry Regiment, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army (Company K, 358th Infantry Regiment, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army)
Captain Robert McHolland, 0433315, Company K, 358 Infantry Regiment, 90th Infantry Division, United States Army, wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand. Op 23 november 1944, tijdens een aanval door het 358th Infantry op zwaar versterkte vijandelijke posities bij Tettingen in Duitsland, leidde Captain McHolland, bevelvoerder van K Company, onverschrokken een groep van zijn mannen tegen een betonnen mitrailleuropstelling; hij vernietigde die met explosieven en dwong de bemanning tot overgave. De volgende dag onderscheidde hij zich weer door een sterke vijandelijke tegenaanval op zijn commandopost af te slaan. Toen de vijandelijke troepen zich terugtrokken achtervolgde Captain McHolland hen moedig met twee soldaten, doodde 14 van de aanvallers met handgranaten, verwondde er zeven en dwong de resterende 78 man zich over te geven. Later raakte Captain McHolland dodelijk gewond toen hij twee gewonde mannen afvoerde naar de veiligheid van een gebouw.
Zijn opvallende heldendom, zijn moed en zjn ultieme plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten.

Postuum toegekend.
Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 28 (1945).
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Commanding Officer Company K, 358th Infantry Regiment, 90th Infantry Division "Tough 'Ombres", U.S. Army
Aanbeveling niet beschikbaar.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto