TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Durnford-Slater, John Frederick

Geboortedatum:
1909
Overlijdensdatum:
5 februari 1972
Dienstnummer:
41090
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

De vader van John Durnford-Slater was Kapitein in het 2e Bn., Royal Sussex Regiment die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelde.
Durnford Slater begon op 18 jarige leeftijd zijn studie aan de Militaire Academie Woolwich in Londen en werd in 1929 geplaatst bij de Royal Artillery. Hij diende 6 jaar in India en keerde in 1935 terug naar Engeland.
Vlak na de evacuatie van het Britse Expeditieleger uit Duinkerken, besloot Churchill tot het instellen van een eenheid die later de Commando werd genoemd. Durnford-Slater werd geselecteerd om No. 3 Commando te leiden. Hij begon manschappen uit diverse legereenheden te recruteren om hen vervolgens in Largs, Schotland aan een training te onderwerpen. Eťn van de eerste missies was een aanval op Guernsey. De aanval zelf draaide uit op een fiasco maar de lessen die werden geleerd, bleken waardevol te zijn. Na De Kanaaleilanden volgden raids op de Lofoten, Vaagso, Dieppe en SiciliŽ.
In oktober 1943 keerde hij naar Engeland terug om mee te werken aan plannen voor de invasie. Na D-Day was hij aan het front te zien in Frankrijk en Duitsland en hield zich bezig met logistiek, planning en administratie.
Na de oorlog bleef hij in het Leger totdat hij in 1948 reservist werd.
Hij kwam in 1972 bij een treinongeluk om het leven.

Bevorderingen:
31 januari 1929: 2nd Lieutenant
31 januari 1932: Lieutenant
1 augustus 1938: Captain
31 januari 1946: Major
11 augustus 1948: resignation of commission and over to reserve of officers
24 januari 1964: leeftijdsgrens bereikt voor reservist

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
27 mei 1941
Uitgereikt voor:
Operatie Claymore
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
3 april 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Archery
Aanbeveling:
Lt.-Col. J.F. Durnford-Slater was de hoogste officier aan wal tijdens de operaties in Vaagso in zuid Noorwegen op 27 december 1941. Hij voerde het bevel over de aanvallen op het eiland Maaloy bij de stad Zuid-Vaagso en had de directe leiding over de operaties aan wal volgend op de landing bij Vaagso. De taak die voor hem lag was geen gemakkelijke; de tegenstand was onverwacht zwaar en groeide op een bepaald moment uit tot gevechten van huis tot huis. Onder dergelijke omstandigheden, toen het uiterst moeiljk werd de effectieve leiding te behouden over de vele onafhankelijke actie die werden uitgevochten om de controle over de stad te krijgen voor de diverse taken die nog moesten worden gedaan, ging Lt.-Col. J.F. Durnford-Slater bij twee gelegenheden naar voren om de leiding over de situatie op zich te nemen. Hij ging alleen naar het hoofdkwartier terug om aan het vlaggenschip verslag uit te brengen over de vooruitgang op een moment waarop de straatgevechten zeer fel van aard waren geworden en toen de twee voorste eenheden vijf van de zes officieren en bijna 40% van hun slagkracht hadden verloren nam hij onmiddellijk zelf het bevel over de voorste eenheden op zich, hergroepeerde zijn troepen, bracht de aanval weer op gang en voltooide de verovering van de stad. Op die tijd had iedere vertraging of aarzeling ernstige gevolgen kunnen hebben. Hij lag voortdurend onder vuur en zijn beide verzorgers raakten naast hem gewond. Gedurende de dag waren zijn persoonlijke moed, zijn volledige kalmte en snelle inschatting van de situatie uitmuntend en boezemden terecht volkomen vertrouwen in. Als gevolg werden alle hem toegewezen taken voltooid en de verliezen die aan de vijand werden toegebracht bedroegen tenminste het dubbele van die van zijn eigen troepen door gevechtshandelingen. Hij verliet Zuid-Vaagso met de allerlaatste landingsboot.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
21 oktober 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Op 10 en 13 juli 1943 voerde Lt.-Col. J.F. Durnford-Slater twee geslaagde operaties uit. De eerste op 10 juli was van vitaal belang voor de veilige landing van de 5th Division op Beach 44. Zijn taak was het uitschakelen van een 5" houwitzer batterij drie kilometer ten noordoosten van Cassibile; de tweede - op de 13de - de verovering van een brug van vitaal belang voor de opmars van XII Corps achter de vijandelijk linies. Ondanks dat hij wat betreft wapens in de minderheid was Ė de Duitsers zetten tanks en zware mortieren in Ė vormden Lt.-Col. J.F. Durnford-Slater en zijn commando, nadat ze de brug hadden veroverd een bruggenhoofd en behielden dat 18 uur lang totdat er versterking kwam opdagen. Lt.-Col. J.F. Durnford-Slater betoonde de grootste moed, vastberadenheid en hardnekkigheid. Zijn volledige minachting voor eigen veiligheid bleek een inspiratie voor zijn mannen te zijn en ondanks de vele verliezen vuurde hij zijn mannen aan, overrede hen stand te houden en terug te vechten totdat er versterking kwam opdagen; zo bleef de brug gespaard voor vernietiging door de vijand.

Toegekend als onmiddelijke DSO.
Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35172 published on the 23 May 1941
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 35510 published on the 31 March 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 36217 published on the 19 October 1943
    - WW2Commando
    - Ferdinand(o) Family History Site

Foto