TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dunlap, William A., Jr.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company B, 261st Infantry Regiment, 65th Infantry Division "Battle-Axe", U.S. Army (Company B, 261st Infantry Regiment, 65th Infantry Division "Battle-Axe", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan William A. Dunlap (0-551020), Second Lieutenant, U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company B, 261st Infantry Regiment, 65th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 26 april 1945 in Duitsland.
Na een aanvalslanding door het peloton van Lt. Dunlap op de door de vijand bezette oever van de Donau bij Kapfelberg in Duitsland voerde hij zijn mannen aan in een aantal gedurfde uitvallen om hun bruggenhoofd uit te breiden. Hoewel hij in het begin van de aanval gewond was geraakt aan zijn been, negeerde hij dapper de verwonding en ging alleen naar voren om vijandelijke mitrailleurnesten uit te schkelen, een door de vijand bezet huis te zuiveren en andere vijandelijke stellingen te verkennen voordat hij zijn mannen naar voren liet komen. Met onbevreesde agressie zette hij de aanval door, zijn peloton orders gevend zelfs nadat hij voor een tweede en derde keer gewond was geraakt.
De vastberaden leiding, de persoonlijke moed en het vurig plichtsbesef van 2nd. Lt. Dunlap vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 65th Infantry Divisdion en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 217 (19 augustus 1945).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto