TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coakley, Leo G.

Overlijdensdatum:
14 december 1944 (Hürtgenwald/Rijnprovincie, Duitsland)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company C, 81st Tank Battalion, 5th Armored Division "Victory", U.S. Army (Company C, 81st Tank Battalion, 5th Armored Division "Victory", U.S. Army)
Leo G. Coakley, 01012255, First Lieutenant, Infantry, United States Army wegens dapperheid in actie op 17 augustus 1944 in Frankrijk. Toen een vijandelijke Type V tank in volledige duisternis een wegversperring trachtte te doorbreken, rende 1st. Lt. Coakley met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en ondanks vijandelijk mitrailleurvuur naar de vijandelijke tank toe en stak fakkels af; daarmee stelde hij zijn schutters in staat de tank te zien en uit te schakelen.

Headquarters, 5th Armored Divions, General Orders No. 16 (7 oktober 1944).
Voor actie die getoond werd op 17 augustus 1944 nabij Champenard/departement Eure, Hoog-Normandië, Frankrijk.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company C, 81st Tank Battalion, 5th Armored Division "Victory", U.S. Army (Company C, 81st Tank Battalion, 5th Armored Division "Victory", U.S. Army)
Leo G. Coakley, 01012255, First Lieutenant, Infantry, United States Army wegens dapperheid in actie op 14 december 1944 in Duitsland. 1st. Lt. Coakley was commandant van een afdeling tanks die de infanterie ondersteunde bij het zuiveren van goed versterkte stellingen van vijanden in een bebost gebied. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid reed hij onder vijandelijk granaatvuur hoog op de koepel van zijn tank om de operaties van zijn troepen beter te kunnen zien en te leiden. Toen de vijand zijn barrage uitbreidde met hoog-explosief anti-tankvuur gaf 1st. Lt. Coakley opzettelijk zijn positie bloot en manoeuvreerde zijn tank in het zicht van de vijand om al zijn vuur aan te trekken zodat andere tanks van zijn afdeling naderbij konden komen om het geschut te vernietigen. Tijdens deze operatie raakte 1st. Lt. Coakley ernstig gewond maar hij weigerde het bevel over te dragen totdat hij zijn troepen naar een veilige plek had geloodst. Met zijn moed en onverschrokkenheid in groot gevaar hield hij de beste tradities van de Amerikaanse Landmacht hoog.

Postuum toegekend.
Headquarters, 5th Armored Divions, General Orders No. 3 (24 januari 1945).
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Voor actie die getoond werd op 14 december 1944 nabij Schafberg, Hürtgenwald/Rijnprovincie, Duitsland.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto