Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Anderson, William Brodie

Geboortedatum:
1914 (Winnipeg/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
8 juni 1944
Begraven op:
Brookwood Military Cemetery
Vak: 49. Rij: G. Graf: 9.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer J8924.
In de nacht van 7 op 8 juni raakte Anderson zwaar gewond tijdens een aanval op AchŤres. Hij gaf de bemanning opdracht te springen en de navigator, de bommenrichter en de telegrafist deden dat boven het vasteland. Het vliegtuig werd door de boordwerktuigkundige naar Engeland teruggevlogen. Vlakbij Benson hielpen de overgebleven bemanningsleden Anderson in zijn parachute en kregen hem naar buiten, men zag hoe de parachute zich opende. De boordwerktuigkundige en twee schutters sprongen er veilig uit maar Anderson stierf voordat hij werd gevonden. De Halifax stortte 800 meter ten noorden van de basis Benson neer.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 429 (Bison) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
7 juli 1944
Aanbeveling:
Deze officier heeft deelgenomen aan veel aanvallen op doelen in Duitsland en heeft onveranderlijk een hoge mate van vaardigheid en moed getoond. Bij een recente gelegenheid, toen hij terugkeerde van een missie naar Karlsruhe werd zijn toestel door luchtafweer geraakt. Squadron Leader Anderson raakte door rondvliegende scherven aan zijn ogen gewond. Hoewel hij tijdelijk blind was, stuurde hij het vliegtuig uit het doelgebied. Later nam de tweede vlieger de besturing over maar Squadron Leader Anderson behield gedurende de rest van de thuisvlucht volledig zijn plichten als gezagvoerder. Deze officier is een zeer efficiŽnt Flight Commander die met zijn leiderschap en plichtsbesef een goed voorbeeld heeft gesteld.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto