TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotheringham, Charles

    Geboortedatum:
    1924
    Overlijdensdatum:
    4 april 2016
    Dienstnummer:
    323228
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Charles Fotheringham studeerde van 1941 tot 1943 architectuur aan de universiteit van Glasgow waar hij ook bij het University Senior Training Corps diende. Hij werd in 1943 opgeroepen voor dienst, werd bij de Royal Engineers Officers Training geplaatst en kreeg in juni 1944 zijn aanstelling. Hij deed ervaring op tijdens zijn eerste operaties bij de 3de Britise Infanteriedivisie in België en Nederland, hij herstelde wegen en bruggen en ruimde mijnenvelden. Hij nam deel aan de felle strijd tijdens Operatie Aintree waar de Geallieerden zware verliezen leden maar het strategische gebied veroverden.
    Na de oorlog in Europa werd Fotheringham met de Empire Mobile Reserve naar Palestina gestuurd waar hij in juni 1947 zijn militaire loopbaan beëindigde en werd in 1948 gedemobiliseerd.
    Wat zijn civiele loopbaan betreft, hij was actief als architect en stadsontwikkelaar in Harlow en Glenrothes en begon in 1960 voor zichzelf in Dumfries. Zijn laatste verplaatsing was naar de universiteit van Glasgow in 1979 waar hij tot 1996 Assistant Director of Estates was.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    246th Field Company, 3rd Infantry Division, British Army
    Toegekend op:
    11 oktober 1945
    Aanbeveling:
    Lt. Fotheringham heeft gedurende de afgelopen drie maanden voortdurend dapperheid en plichtsbesef getoond. Hij heeft zich altijd bereid getoond de meest moeilijke taken opgewekt en met vertrouwen op zich te nemen.
    Bij talloze gelegenheden viel hij op door zijn dapperheid. Op 27 februari verkende hij een belangrijke brug in het volle zicht van de vijand die de brug met vuuur besproeide en hij maakte de explosieven onschadelijk die hij op de brug vond. In de eerste fase van de oversteek van de Rijn toonde deze officier uiterste moed en vastberadenheid bij het op de oever leggen en tot ontploffing brengen van ladingen onder voortdurend vuur van granaten en mortieren.
    Lt. Fotheringham heeft altijd meer dan zijn plicht gedaan bij het uitvoeren van de hem opgedragen taken en heeft bij vele gelegenheden getoond dat zijn leiderschap slechts overstegen wordt door zijn moed.

    WO 373/55/88
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto's