TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dilbeck, Walter J., Jr.

Overlijdensdatum:
30 mei 1991 (Evansville/Indiana, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company F, 253d Infantry Regiment, 63rd Infantry Division "Blood and Fire", U.S. Army (Company F, 253d Infantry Regiment, 63rd Infantry Division "Blood and Fire", U.S. Army)
Op aanwijzing van de President wordt het Distinguished Service Cross uitgereikt aan de volgende persoon: Walter J. Dilbeck, Jr., 35 481 476, Private First Class, Company F, 253d Infantry Regiment, wegens uitzonderlijk heldendom in actie op 6 april 1945 in de omgeving van Buchhof in Duitsland. Toen zijn compagnie van twee kanten werd aangevallen door een sterke en vastberaden vijandelijke troepenmacht van meer dan 200 SS’er zag Pfc. Dillbeck dat er wilde paniek uitbrak onder onze troepen. Iedereen rende maar naar achteren zodat de vijand de schuttersputten kon innemen zogauw die vrij kwamen. Vanuit die nieuwe positie losten de Duitsers een dodelijke stroom vuur uit automatische en kleine wapens waarmee ze hoge verliezen veroorzaakten onder de Amerikanen en hen geen kans gaf zich te hergroeperen. Zich realisrend dat er iets moest worden gedaan om de vijandelijke aanval af te stoppen, stopte Pfc. Dillbeck vrijwillig op een kale helling en begon dodelijk automatisch vuur te lossen op de aanstormende SS troepen. Met opvallende dapperheid en vastberadenheid hield hij stand zelfs toen alle vuurkracht van de vijand bijna op hem neer sloeg maar hij bleef vuren zo snel als hij magazijnen kon wisselen. De vijandelijke aanval kwam eindelijk tot stilstand vanwege hun hoge verliezen. Pfc. Dillbeck had bijna 60 SS’ers gedood of gewond. Met zijn onverschrokken moed en onbevreesde hardnekkigheid redde Pfc. Dillbeck de levens van veel van zijn kameraden en stelde zijn compagnie in staat zich met succes terug te trekken, zich te hergroeperen en de nieuwe positie te behouden.

Headquarters, Seventh U.S. Army, General Orders No. 92 (1946).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto