TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lowry, William C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer: 0-2010954.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company B, 49th Armored Infantry Battalion, 8th Armored Division "Thundering Herd", U.S. Army (Company B, 49th Armored Infantry Battalion, 8th Armored Division "Thundering Herd", U.S. Army)
Aan William C. Lowry (0-2010954), Second Lieutenant (Infantry), U.S. Army, wordt een Silver Star uitgereikt wegens dapperheid in actie tegen de vijand, dienend bij Company B, 49th Armored Infantry Battalion, 8th Armored Division, in Duitsland op 5 maart 1945. Lieutenant (toen Technical Sergeant) Lowry voerde het bevel over het eerste peloton van zijn compagnie. Het peloton op zijn rechterflank werd door vijandelijke actie opgehouden waardoor zijn mannen bloot stonden aan flankvuur. Lieutenant Lowry ging met twee man onder een regen van vuur van kleine wapens op weg om een vijandelijke versterking in te nemen waar het vuur vandaan kwam. Onderweg naar het door de vijand bezette gebouw maakte hij zelf een 88mm kanon onschadelijk. Onder een regen van vuur ging hij het door de vijand bezette huis binnen en kwam met een vijandelijke officier terug. Hij dwong de Duitse officier de resterende bezetters bevel te geven zich over te geven. Op die manier werden er 50 gevangenen gemaakt. Gedurende de hele actie toonde Lt. Lowry moed en initiatief met volledige minachting voor eigen veiligheid. Zijn dapperheid ging boven de normale dienst uit en strekte hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot eer. Woonplaats: Dayton, Ohio.

Headquarters, 8th Armored Division, General Orders No. 12 (22 maart 1945).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto