TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gekosky, Edward J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company G, 182nd Infantry Regiment, 23rd Infantry Division "Americal Division", U.S. Army
Toegekend op:
5 november 1944
Edward J. Gekosky, 38232275, Sergeant, Infantry, United States Army, wegens waardevolle prestaties in het kader van militaire operaties tegen de vijand op Bougainville op de Solomonseilanden op 11 maart 1944. Tijdens de slag om Heuvel 260 onderscheidde Sergeant Gekosky (toen Private) zich als infanterist en assistant-sectieleider van zijn peloton. Met zijn nauwkeurige vuur hielp Sgt. Gekosky bij het neutraliseren van een vijandelijke bunker, daarbij doodde hij een vijandelijke soldaat. Later, toen zijn sectieleider was gesneuveld nam Sgt. Gekosky onmiddellijk het commando over de sectie over en voerde zijn taken efficiënt uit. Sgt. Gekosky moest zich herhaaldelijk aan direct vijandelijk vuur bloot stellen. Toen een van zijn mannen gewond raakte terwijl hij naar een andere positie kroop, kroop Sgt. Gekosky, zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid naar de gewonde man toe en sleepte hem in veiligheid.

Headquarters, Americal Division, General Orders No. 172 (5 November 1944).
Bronze Star  Medal (BSM)
Edward J. Gekosky, 38232275, Sergeant, Infantry, United States Army, wegens waardevolle prestaties in het kader van militaire operaties tegen de vijand op Bougainville op de Solomonseilanden op 1 october 1944. Tijdens een aanval op vijandelijke stellingen in de buurt van de Laruma wegversperring toonde Sergeant Gekosky, een sectieleider, uitmuntend leiderschap toen hij onder vijandelijk vuur zijn sectie naar hun posities leidde. Toen de vijand probeerde zijn troepen te versterken opende Sgt. Gekosky onmiddellijk het vuur en doodde hun leider. Hij richtte toen zijn vuur op de resterende vijandelijke troepen, doodde er een en verdreef de anderen. Deze snelle actie van de kant van Sgt. Gekosky voorkwam dat de vijand zijn posities versterkte en hij droeg daarmee aanzienlijk bij aan het succes van de operaties.

Headquarters, Americal Division, General Orders No. 185 (21 November 1944).
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

Foto