TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Booker, Gordon William Alfred

Dienstnummer:
B.36951
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment), 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
2 oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
Private Booker van de Royal Hamilton Light Infantry gedroeg zich moedig en met plichtsbesef gedurende de hele operatie bij Dieppe op 19 augustus 942.
Hij viel in het bijzonder op tijdens de gevechten in het Casino waar hij dapper een sluipschutter bestormde en hem uitschakelde.
Onder zwaar vuur droeg hij gewonden naar een landingsboot en later, toen hij geen plaats meer vond in de overvolle boot, zwom hij 5 kilometer naar een verlaten LCA, startte de motor en bereikte uiteindelijk een motorsloep terwijl hij onderweg overlevenden oppikte.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer II (Company Sergeant-Major)
Eenheid:
The Royal Hamilton Light Infantry (Wentworth Regiment), 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
22 december 1945
Bronzen Leeuw (BL)
Aanbeveling:
Company Sergeant-Major Booker landde met zijn eenheid in Frankrijk als Sergeant van het Carrier Platoon. Hij is gedurende de hele campagne in Europa met de eenheid in actie geweest en in de eerste maanden werd regelmatig een beroep op hem gedaan om het peloton aan te voeren. De hoge kwaliteit van het getoonde leiderschap leidde tot zijn bevordering tot CSM van een compagnie infanterie waar zijn organisatorische en bestuurlijke kwaliteiten ongeëvenaard bleken. Zijn kalme zelfbeheersing in gevaarlijke situaties inspireerde voortdurend de mensen om hem heen.
In het gevecht diende zijn opmerkelijke persoonlijke moed als een lichtend voorbeeld en leverde hem de onverholen bewondering op van alle manschappen en officieren in de compagnie. Bij diverse gelegenheden nam hij het bevel over de compagnie met de grootste zelfverzekerdheid en succes over en gedroeg zich met opvallende moed.
In Groningen in Nederland ontstond een situatie waarin de compagniescommandant, samen met het voorste peloton van B Company door zwaar vuur werd vastgenageld en tijdelijk niet in staat was zijn compagnie te leiden. CSM Booker nam onmiddellijk de leiding over de compagnie op zich en zette met het reserve peloton een flankaanval in. Tegen uitzonderlijk zware vijandelijke tegenstand en onder onophoudelijk storend vuur boekte hij succes met zijn aanval en het gevolg was dat het doel werd ingenomen en geconsolideerd.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35729 published on the 2 October 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 37476 published on the 19 February 1946
    - Royal Hamilton Light Infantry

Foto