TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burnett, Howard Reason

Geboortedatum:
5 juni 1916 (New Eden-Comanche County/Kansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 augustus 1944 (Iwo Jima, Pacifische Oceaan)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-104595, United States Naval Reserve.

Howard Reason Burnett werd op 5 juni 1916 geboren in New Eden, Comanche County, Kansas als zoon van Howard Reynolds Burnett en Marjorie Gaylord. Hij volgde zijn schoolopleiding in New Eden en de Coldwater High School, waarvan hij in 1934 afstudeerde. Na drie jaar studeren aan de Kansas University, ging hij werken bij de Kansas Electric Power Co. te Lawrence, Kansas. Op 9 december 1940 ging hij voor vier jaar in dienst bij de U.S. Naval Reserve. Zijn indienststelling werd op 17 april 1941 omgezet tot een aanstelling als Aviation Cadet. Hij ontving zijn vliegopleidingen op Fairfax Field, Kansas City en Naval Air Station, Pensacola, Florida. Op 12 september werd hij ingedeeld bij het Naval Air Station, Miami, Florida. Op 15 november werd hij aangesteld als Ensign en toegedeeld tot de Advanced Carrier Training Group, Pacific Fleet, San Diego, California.

In mei 1942 vertrok Howard Burnett naar de Pacific en nam hij als piloot van een Dauntless duikbommenwerper. In juli 1943 keerde hij terug naar de Verenigde Staten om te worden omgeschoold tot jachtlvieger.
Tijdens de Slag om Guadalcanal maakte Burnett deel uit van Scouting Squadron 10 (VS-10) van de zogenaamde Cactus Air Force vleigend met de Grumman Wildcat vanaf Henderson Field. VS-10 was formeel een eskader van de U.S.S. Enterprise.

Op 4 augustus 1944 werd zijn Grumman Hellcat door luchtafweer geraakt boven Iwo Jima, waarna het toestel brandend in zee stortte. Sinds dien staat hij te boek als vermist in actie of begraven op zee sinds 4 augustus 1944. Zijn naam staat bijgeschreven op de "Tablets of the Missing" te Honolulu Memorial , Honolulu, Hawaii.

Naast zijn persoonlijke onderscheidingen was hij gerechtigd tot het dragen van de Presidentila Unit Citation met gouden ster voor zijn aandeel bij de strijd door de U.S.S. Enterprise en de 1st Marine Division.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Toegekend op:
1943
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in de lucht als vlieger van een verkenningsbommenwerper van een Amerikaanse carrier in gevecht met vijandelijke Japanse marine eenheden tijdens de slag om de Solomonseilanden op 14 en 15 november 1942. Onder zwaar afweervuur en tegenover vijandelijke jagers nam Lieutenant (junior grade) Burnett deel aan talloze aanvallen op grote Japanse troepeneenheden en plaatste met een zware bom een voltreffer op een vijandelijk schip. Met zijn kunde, zijn moed en zijn agressieve vechtlust droeg hij voor een groot deel bij aan het succes van onze troepen in dat gebied.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Lexington
Toegekend op:
1944
Air Medal (AM)
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in de lucht als divisieleider, toegevoegd aan een Air Group van de U.S.S. Lexington met als opdracht vijandelijke Japanse installaties aan te vallen en ter ondersteuning van de landingen op de Marianen van 18 tot 21 juli en op andere vluchten boven de Palaueilanden van 25 tot 27 juli 1944. Hij leidde zijn divisie in de regen en onder zwaar afweervuur in herhaaldelijke bomaanvallen en beschietingen van lage hoogte op vijandelijke stranddefensies en van toegewezen landingsgebieden en droeg daarmee aanzienlijk bij aan de landing van onze troepen. Op 28 juli leidde hij een bombardement op een landingsbaan op Palau met als gevolg de vernietiging van vier vijandelijke toestellen op de grond. De volgende dag vloog hij in gevaarlijk laaghangende bewolking door het formidabele vuur van een Japanse luchtafweerbatterij en slaagde erin die uit te schakelen. Zijn koelbloedige moed en onwankelbare plichtsbesef pasten binnen de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Tweede Air Medal ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste Air Medal.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Pilot U.S.S. Enterprise
Engelstalige citation aanwezig.

Posthuum verleend.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto 1: Addie Ellen (Burnett) Thomison
  • - Citation Air Medal, Gold Star Air Medal
    - RootsWeb

Foto