TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Drewry, John Leslie

Geboortedatum:
3 juli 1919
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
RCA (4 Canadian Field Regiment), Attached to the Royal Hamilton Light Infantry (RCA (4 Canadian Field Regiment), Attached to the Royal Hamilton Light Infantry)
Toegekend op:
12 mei 1945
Aanbeveling:
Op 20 februari 1945 trad Major Drewry op als artillerie vertegenwoordiger van de Royal Hamilton Light Infantry bij zijn bevelvoerend officier. Het bataljon had als voorste linker bataljon van 4 Canadian Infantry Brigade vijandelijke doelen aangevallen ten zuidoosten van Kleef en had een vooruitgeschoven stelling veroverd die essentieel was voor de voortgang van verdere aanvallen langs het front van het Korps.
Om 18:30 deed de vijand een tegenaanval met een sterke macht van tanks en infanterie en drukte aan de voorzijde van het front van het bataljon door en van drie kanten van de saillant. Vervolgens werd van gevangenen vernomen dat de aanvallende macht bestond uit verse troepen van de Panzer Lehr Division en dat die opdracht hadden gekregen de Royal Hamilton Light Infantry ten koste van alles terug te dringen. De positie die onze infanterie innam werd door de vijand beschouwd als van vitaal belang voor zijn verdediging van die sector.
Major Drewry was druk bezig geweest toen de aanval de dag ervoor begon maar zag al gauw het gevaar van de situatie en het belang van onmiddellijke ondersteuning door artillerie. Op grond van zijn eigen waarnemingen op het vooruitgeschoven hoofdkwartier van het bataljon en op grond van berichten van vooruitgeschoven waarnemers en compagniescommandanten coördineerde en dirigeerde hij het vuur van het veldgeschut en het middelzware geschut op de meest kritieke punten, zo proberend de infanterie te verspreiden en de tanks in verwarring te brengen. Ondanks dit vuur bleef de vijand doordrukken tot zijn tanks op slechts een paar honderd meter van zijn positie stonden.
Hoewel hij nog steeds onder zwaar vuur lag, bleef Major Drewry de vijand bestrijden met directe waarneming, slaagde er in de infanterie te verspreiden en hield de tanks lang genoeg tegen zodat de anti-tankschutters ze konden uitschakelen. Door dit vuur werden de tanks met zware verliezen verdreven terwijl onze eigen infanterie zeer weinig verliezen leed.
Gedurende de actie toonde deze officier volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en door zijn deskundige inzet van artillerie speelde hij een belangrijke rol in de verdediging van deze vitale positie. Zijn moed, zijn kalmte en zijn vertrouwen op dit meest kritieke moment terwijl hij onder zwaar vuur lag vormden een aanmoediging voor het hele bataljon en met zijn acties droeg hij direct bij aan de verdere geslaagde doorstoot van 2 Canadian Corps.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto