TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Catanach, James

Geboortedatum:
28 november 1921
Overlijdensdatum:
29 maart 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Poznan
Graf: 9A.
Dienstnummer:
400364
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Slechts drie maanden na het verlaten van Geelong Grammar had Jimmy Catanach op 18 jarige leeftijd dienst genomen bij de R.A.A.F. Op 20 jarige leeftijd was hij al squadron leader, de jongste in de geschiedenis van de strijdkrachten.
Op 6 september 1942 werd Catanach naar Moermansk in Rusland gestuurd om met zijn Hampden Arctische konvooien te beschermen. Bij de Fins/Noorse grens werd hij door afweervuur van een bewapende trawler gedwongen een noodlanding te maken. Hij werd daarna naar Stalag Luft III gestuurd.
Op 24 maart 1944 nam Catanach deel aan de Grote Ontsnapping waarbij 76 man door een tunnel probeerden te ontsnappen. Catanach werd bij Flensburg weer gepakt en was een van de 50 die op bevel van Hitler moesten worden vermoord. Op 29 maart 1944 werd Catanach door Sturmbannführer Johannes Post geëxecuteerd die hem door het hart schoot. Jimmy Catanach werd in Kiel gecremeerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 455 Squadron, Royal Australian Air Force
Toegekend op:
26 juni 1942
Aanbeveling:
Bij drie gelegenheden, ondanks zware schade aan zijn vliegtuig heeft deze officier het veilig naar de basis teruggevlogen en is geland zonder verdere schade of letsel voor de bemanning. F/Lt. Catanach heeft met succes aanvallen gedaan op Hamburg, Essen, Keulen, Lorient en Lübeck.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Toegekend op:
8 juni 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Escape 200
Mentioned in Dispatches

Overleden.

Bronnen