TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plante, Thomas E.

Overlijdensdatum:
16 maart 1945 (nabij Bitche/departement Moselle, regio Lotharingen, Frankrijk)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Lorraine
Vak: K. Rij: 32. Graf: 25.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 398th Infantry Regiment, 100th Infantry Division "Century", U.S. Army (Company A, 398th Infantry Regiment, 100th Infantry Division "Century", U.S. Army)
Second Lt. Thomas E. Plante, 01050421, Infantry, 398th Infantry Regiment, wegens uitzonderlijk heldendom in actie op 16 maart 1945 in de omgeving van Bitche in Frankrijk. Toen de vijand een sterke tegenaanval lnceerde met tanks en infanterie zocht het peloton onder bevel van Lt. Plante dekking in een naburig gebouw. Een vijandelijke tank naderde het gebouw en nam het met het kanon en mitrailleurs van dichtbij onder vuur. Toen twee raketten die op de tank werden afgevuurd misten, greep Lt. Plante de raketlanceerder, rende naar de tank toe en schakelde hem met een derde schot uit. Hij probeerde toen een fosforgranaat in de tank te gooien maar raakte door mitrailleurvuur dodelijk gewond. Door de uitzonderlijk moedige actie van Lt. Plante werden vele levens gespaard en hij leeft voort als een aanmoediging voor zijn mannen.

Postuum toegekend.
Headquarters, Seventh U.S. Army, General Orders No. 585 (6 oktober, 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto