TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cobby, Arthur Henry (Harry)

    Geboortedatum:
    26 augustus 1894 (Prahan/Victoria, Australië)
    Overlijdensdatum:
    11 november 1955 (Heidelberg/Victoria, Australië)
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    Harry Cobby was de meest vooraanstaande Australische aas uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens die oorlog werd hij onderscheiden met een DSO, een DFC met twee Gespen en een Mention in Dispatches.
    Bij het uitbreken van WO2 ging hij weer in dienst bij de RAAF en bekleedde daar diverse hoge functies. Cobby verliet de luchtmacht in 1946 en diende vervolgens tot aan zijn dood in 1955 bij hey Ministerie voor Burgerluchtvaart.
    Zijn totaal 15 medailles werden in maart 1999 op een veiling bij Christie’s verkocht voor $ 232,792.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Air Commodore
    Toegekend op:
    16 juni 1944
    Aanbeveling:
    "Air Commodore Cobby, D.S.O., D.F.C., G.M. heeft in de afgelopen 18 maanden de functie van Air Officer Commanding vervuld in een van de meest actieve, door de RAAF bezette gebieden. Tijdens de eerste zes maanden (toen No 9 Operational Group een formatie was, ondergeschikt aan de North-Eastern Area) was hij verantwoordelijk voor de leiding over alle RAAF eenheden in Nieuw Guinea. In dat opzicht was hij verantwoordelijk voor de getoonde efficiency van de RAAF in Milne Bay en Buna en in Nieuw Guinea in het algemeen. Hij heeft voortdurend vaardig het bevel over dit gebied gevoerd waaronder Nederlands Nieuw Guinea en de eenheden daar. Onder zijn bevel zijn er voortdurend effectieve operaties tegen de vijand uitgevoerd. In dit opzicht is zijn goede omgang met de drie Catalina squadrons het vermelden bijzonder waard. Aan deze prestaties moeten worden toegevoegd het algemene verkenningswerk van zijn Beaufort squadron, de succesvolle onderscheppingen en aanvallen door zijn jagers en het goede en betrouwbare werk door al zijn andere eenheden. In 1943 zijn in zijn gebied de meeste operationele uren van alle drie vooruitgeschoven eenheden gemaakt. Air Commodore Cobby’s inspanningen hebben de vorm aangenomen van goede leiding, persoonlijk voorbeeld, een juist begrip en voortdurende aanmoediging.
    Commander of the Order of the British Empire (CBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Air Commodore
    Toegekend op:
    10 maart 1944
    Aanbeveling:
    Op 7 september 1943 keerde Air Commodore Cobby terug uit Nederlands Nieuw Guinea en bij aankomst in Townsville stortte de Catalina waarin hij vloog bij de landing neer waardoor een van de dieptebommen waarmee het toestel was bewapend, ontplofte. Het vliegtuig raakte zwaar beschadigd en 13 van de 19 inzittenden verdronken of werden gedood. Air Commodore Cobby wist zich uit het wrak te bevrijden en hoewel hij gewond was ging hij drie keer de ondergelopen cabine in om leden van zijn staf te redden. Als resultaat van zijn grote inspanningen tegen de grote druk in de cabine in kon hij Wing Commander W.L.B. Stephens helpen die een gebroken arm had en bracht hem naar de oppervlakte. De tweede keer haalde hij Wing Commander B.P. McFarlan eruit en zette hem in een positie op de zijkoepel. Hij ging voor de derde keer de cabine in maar was verder niet in staat iemand te redden. Ondanks het feit dat er nog één dieptebom niet was ontploft en dat het toestel op ieder moment onder water kon verdwijnen betoonde Air Commodore Cobby uitzonderlijke moed door zijn leven te riskeren bij het redden van deze leden van zijn staf. Zijn plichtsbetrachting bij deze gelegenheid is de hoogste lof waardig.
    George Medal
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Citation:
    Aanbeveling:
    Wegens waardevolle diensten die de Verenigde Staten van Amerika tot steun zijn geweest bij het voortzetten van de oorlog tegen Japan tussen 28 september 1944 en 31 januari 1945. Terwijl hij onder operationeel bevel van de Thirteenth Air Force stond, leidde Air Commodore Cobby zijn toestellen in voortdurende acties tegen vijandelijke installaties op Celebes en de Halmahera eilanden en bracht zware schade toe aan vijandelijke scheepvaart, bevoorradingsplaatsen en radaropstellingen. Zijn diensten onderscheidden zich door een gezond oordeel en een vooruitziende blik en zijn troepen werkten zo goed samen met die van de Thirteenth Air Force dat alle beschikbare toestellen met maximaal effect konden worden ingezet. Hij verleende grote steun bij het ontzeggen van bewegingen te water en land door de vijand op noord Celebes en de Halmahera eilanden en droeg aanzienlijk bij aan het ondersteunen van operaties van de campagne voor de bevrijding van de Filippijnen. Air Commodore Cobby heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de successen van de United States Army Air Forces in de zuidwestelijke Pacific.
    Presidential Medal of Freedom

    Bronnen

    • - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36418 published on the 7 March 1944
      - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36566 published on the 13 June 1944
      - Australian War Memorial
      - Christies

    Foto