TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

English, Ian Roger

Geboortedatum:
18 juni 1919 (Heworth/County Durham, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 79387.
Ian English vocht voor het eerst in Frankrijk in 1940 waar hij werd voorgedragen voor het Military Cross maar dat werd afgezwakt tot een Mention in Dispatches. Vanuit Frankrijk ging hij naar Cyprus en Irak. In 1942 raakte hij in de Westelijke Woestijn gewond terwijl hij zijn mannen naar de Gazalalinie leidde. Hij herstelde snel genoeg om bij El Alamein weer dienst te kunnen doen. Tijdens een actie in Tunesië werd hij krijgsgevangen gemaakt en in Italië geïnterneerd. Hij wist echter te ontsnappen en liep ruim 700 kilometer naar het zuiden om zich bij de oprukkende Geallieerde legers te voegen.
In augustus 1944 kwam hij in Frankrijk weer vaak in actie. In september 1944, toen hij probeerde een bruggenhoofd over het Albertkanaal bij Gheel te vestigen raakte hij nogmaals gewond. Hij zou tijdens de oorlog niet meer in actie komen.
Na de oorlog werd hij adviseur van Fisons, de fabrikant van meststoffen.
Het verslag van zijn ontsnapping en zijn tocht naar het zuiden, getiteld ‘Assisted Passage – Walking to Freedom,’ Italië 1943 werd in 1994 gepubliceerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Toegekend op:
4 april 1941
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
The Durham Light Infantry (Newcastle-on-Tyne)
Toegekend op:
28 januari 1943
Aanbeveling:
Deze officier voerde tijdens een nachtelijke aanval zijn compagnie met verve en vaardigheid aan, maakte een aantal gevangenen en schakelde vijandelijke mitrailleurposten uit. Door succesvolle navigatie tijdens een lange mars in het donker kwam hij met zijn mannen bij het doel aan waar hij ze opstelde voor de verdediging van de verst vooruitgeschoven infanterie. Gedurende de dag lag zijn positie vlak bij vijandelijke tanks voortdurend onder vuur van zware mitrailleurs en artillerie. Toen zijn compagnie werd teruggetrokken na een aantal verliezen te hebben geleden bleef hij op zijn positie totdat alle gewonden waren afgevoerd.
Deze officier toonde gedurende de hele operatie grote deskundigheid en leiderschap.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
The Durham Light Infantry (Gateshead-on-Tyne)
Toegekend op:
18 februari 1943
Military Cross (MC)
Deze officier voerde 26 maanden het bevel over Carrier P1 en oefende hen tot op een hoog niveau, tactisch zowel als mechanisch en door zijn persoonlijk voorbeeld vervulde hij hen met een waakzame en agressieve geest. Tijdens actieve operaties was hij altijd vooraan bij offensieve en verkenningspatrouilles. Op 5 juni voerde hij het bevel over een mobiele colonne carriers die een inval deden (across the enemy L of C?) met de bedoeling vijandelijk materiaal te vernielen. Door aanvallende acties vernietigde zijn patrouille E.T.(?), veroverde vijf vrachtwagens, viel een vijandelijke tank aan en veroverde die waarbij de bemanning gevangen werd genomen. Op 6 juni viel zijn kleine ploeg in een bliksemactie 20 officieren en 210 Italianen in ingegraven posities aan en nam hen gevangen. Gedurende al deze operaties heeft hij minachting voor gevaar en een goed voorbeeld van leiderschap getoond.

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
The Durham Light Infantry (Gateshead-on-Tyne)
Toegekend op:
1 maart 1945
Military Cross (MC)
Major English voerde op 9 augustus 1944 het bevel over een aanvalscompagnie tijdens de aanval ten zuiden van Plesses Gronoult. Toen ze naar het startpunt gingen werd zijn compagnie zwaar beschoten maar hij liep volledig ongedekt en absolute minachting tonend voor het vuur tussen zijn mannen heen en weer en leidde hen naar het startpunt. Gedurende de hele opmars was hij voorin, zijn mannen aansporend en aanvoerend onder vijandelijk vuur van artillerie en mortieren dat bijzonder zwaar was en zijn compagnie leed voortdurend verliezen. De compagnie op zijn linkerflank verloor alle officieren en raakte ver achter op zijn eigen compagnie maar niettemin stootte hij onstuitbaar door, schakelde onderweg iedere vijand uit en nam meer dan 50 man gevangen. Hij was de eerste in het doel en zuiverde dat snel van alle vijanden. Hij hergroepeerde zijn nu tot 50 man geslonken compagnie onder zwaar vuur en behield de positie totdat de andere compagnieën hem in hadden gehaald. Gedurende de hele actie toonde Major English volledige minachting voor het vijandelijke vuur en zijn eigen veiligheid. Zijn leiderschap, zijn opgewektheid en zijn plichtsbesef droegen veel bij aan de verovering van het doel en zijn grote zelfvertrouwen was voor zijn mannen duidelijk. Hij stelde een voorbeeld van kracht dat een inspiratie vormde voor alle rangen.

Derde MC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste MC.
Majoor English was oorspronkelijk voorgedragen voor een onmiddellijke Distinguished Service Order maar deze werd gedevalueerd naar een tweede gesp voor op zijn Military Cross.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35879 published on the 26 January 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 35908 published on the 16 February 1943
    - Supplemen to The London Gazette Issue 36961 published on the 27 February 1945
    - The DLI Museum
    - The Times online - Obituaries

Foto