TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

O'Neill, Eugene Hugh "Mick"

    Geboortedatum:
    september 1913 (Hobart/Tasmanië, Australië)
    Dienstnummer:
    400030
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    Mick O’Neill was een van de eerste 50 vrijwilligers die in dienst van de Royal Australian Air Force kwamen en werd piloot op een Wellington in 57 Squadron. In de eerste helft van 1941 nam hij deel aan aanvallen op Brest, Emden, Hamburg (drie maal) en Mannheim.
    Eind juli 1941 nam O’Neill deel aan de aanval op de Gneisenau en de Prinz Eugen in Brest. Medio september had hij zijn eerste tour van 33 missies volbracht.
    Na een detachering bij 13 Blind Approach Training Unit meldde hij zich vrijwillig voor operationele dienst en werd bij 109 Path Finder Squadron geplaatst dat met de Mosquito vloog. Daarna vloog hij naar doelen als Bochum (drie maal), Düsseldorf (vier maal), Essen (tien maal) en St. Nazaire.
    In de laatste fase van de oorlog was O’Neill betrokken bij de vorming en leiding van een OBOE Training Flight. Tegen eind 1944 werd O’Neill overgeplaatst naar de Australian National Airways waar hij tot mei 1949 met de Dakota vloog. Hij werd later hoteleigenaar op Tasmanië.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 57 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    21 november 1941
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 109 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    7 januari 1944
    Aanbeveling:
    Squadron Leader O’Neill heeft 34 ARI.5513 operaties met dit squadron gevlogen, 20 ervan als Pathfinder markeerder. Hij heeft aan de eerste aanval op Lutterade in december deelgenomen waar het eerste systeem werd gebruikt en heeft voortdurend gevlogen tijdens de zware aanvallen op het Roergebied. Als markeerder heeft hij grote successen behaald en heeft zich in het squadron een grote reputatie verworven. Op veel van zijn markeringsvluchten heeft hij technische moeilijkheden moeten overwinnen maar zijn vastberadenheid en deskundigheid stonden er borg voor dat de missies succesvol verliepen waar een minder deskundige piloot gefaald zou hebben en een ernstig gat in de markering hebben laten vallen. Gedurende zijn dienst bij het squadron heeft Squadron Leader O’Neill diepe indruk op zijn kameraden gemaakt met het vertrouwen en de moed die hij altijd toonde. Hij wordt met klem voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van de DSO.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    maart 1943
    Path Finder Force Badge

    Bronnen

    • Foto 1: Talia Wicks
    • - Third Supplement to The London Gazette Issue 35353 published on the 18 November 1941
      - Fourth Supplemet to The London Gazette Issue 36319 published on the 4 January 1944
      - Christie's

    Foto