TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cliff, Geoffrey John "Jack"

Geboortedatum:
14 augustus 1907 (Beecroft/New South Wales, Australië)
Overlijdensdatum:
14 oktober 1988 (Daw Park/South Australia, Australië)
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Jack Cliff, een ingenieur was kadet aan HMS King Alfred en werd geplaatst bij de afdeling landincidenten van de Admiraliteit die Duitse magnetische en akoustische mijnen opruimde en onschadelijk maakte die per parachute boven de Britse eilanden waren afgeworpen.
In oktober 1944 werden hij en zijn collega Goldsworthy overgeplaatst naar de Pacific als verbindingsofficier bij de United States Navy’s Mobile Explosives Investigation Unit No.1.
Na de oorlog hervatte Cliff zijn loopbaan als ingenieur in diverse graafschappen in New South Wales.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Toegekend op:
9 juni 1942
Aanbeveling:
Op 11 mei 1941 werd gemeld dat er een onontplofte parachutemijn was neergekomen op een gebouw van twee verdiepingen aan de Leather Market in Bermondsey. De mijn werd uiteindelijk gevonden, volledig begraven onder het puin en Lieutenant Cliff moest zich een weg door het puin graven om hem te bereiken. Toen hij met zijn werk wilde beginnen ontplofte er vlakbij nog een bom of een mijn waardoor hij volledig begraven werd onder puin en rommel. Lieutenant Cliff was zich er volledig van bewust dat de explosie zeer wel de ontsteker in de mijn waaraan hij werkte had kunnen activeren. Met de grootste moeite wist hij zich onder het puin vandaan te werken en hij ging onmiddellijk door met ziijn werk aan de mijn die hij met succes onschadelijk maakte. Nog een voorbeeld van de moeilijkheden en gevaarlijke omstandigheden waaronder hij werkte was dat de muren van het gebouw moesten worden neergehaald voordat de mijn kon worden verwijderd.
OP 2 juli 1941 werd er een mijn type G afgeworpen boven Leysdown op het eiland Sheppey. G mijnen worden zonder parachute afgeworpen en als ze niet tijdens de inslag exploderen dringen ze bijna altijd diep door in de grond. Bovendien bevattn ze niet alleen een magnetischee eenheid, waarvan wordt aangenomen dat die altijd op scherp staat, maar ze bevatten ook een anti-aanraaksensor die wordt aangestuurd door een foto electrische cel. Het is daarom noodzakelijk op de bodem van een diepe put en in het donker te werken. In dit geval was de mijn bij het neerkomen ernstig beschadigd, wat hem nog gevaarlijker maakte en hij lag 8 meter diep in de klei. Lieutenant Cliff ontdekte dat er klei onder het deksel van de mijn was gekomen waardoor de bovenplaat van de schakelaar was afgebroken. Hij moest dus doorwerken en veroorzaakte daarmee een aantal electrische schokken en vonken vanwege de beschadigde schakelaar, zonder te weten of de mijn daardoor zou exploderen. Uiteindelijk verwijderde hij de beschadigde schakelaar door het wegsnijden van de zes schroeven waarmee hij vast zat. Hij moest toen de bouten verwijderen terwijl hij de magneet scherp hield met een beitel vanwege de beschadigde toestand. Echter, na een maand (?) van hard en gevaarlijk werk wist hij de mijn onschadelijk te maken.
Tussen augustus en oktober ontmantelde Lieutenant Cliif ook met succes drie andere mijnen in de delta van de Theems die gevaar opleverden voor olietankers in de Theems haven. Deze mijnen lagen onder water in de modder op een diepte tussen de twee en vijf meter. In elk van de gevallen moest er een kofferdam omheen worden gebouwd en het water weggepompt; het kostte ongeveer twee to vier weken om elke mijn onschadelijk te maken. Deze mijnen waren bijzonder gevaarlijk omdat er al eerdere pogingen waren gedaan ze te ontmantelen.
Lieutenant Cliff werd gedurende de hele periode geassisteerd door Lieutenant Charles Graham Tanner, RNVR als leerling en het uitgraven en het timmerwerk werd gedaan door Lieutenant Lombard en zijn BDS Group Sectie 16 aan wie de hoogste eer toekwam. Tijdens het werk aan deze gevallen toonde Lieutenant Cliff de hoogste graad van moed, vindingrijkheid en plichtsbesef.
George Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant (Waarnemend Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Royal Australian Naval Volunteer Reserve
Toegekend op:
24 november 1942
George Medal
Aanbeveling:
Wegens moed en onverschrokken plichtsbesef.

Tweede GM toegekend als gesp voor op het lint van de eerste GM.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Royal Australian Naval Volunteer Reserve
Toegekend op:
28 september 1943
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Temporary Lieutenant Commander (Waarnemend Tijdelijk Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Royal Australian Naval Volunteer Reserve
Toegekend op:
18 april 1944
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

  • - Seventh Supplement to The London Gazette Issue 35591 published on the 5 June
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35797 published on the 20 November 1942
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36188 published on the 24 September 1943
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36474 published on the 14 April 1944
    - Christie's
    - Australian Dictionary of Biography Online

Foto