TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kirkwall-Smith, Andrew

Geboortedatum:
augustus 1896 (Kirkwall/Orkney Eilanden, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
7 januari 1973 (Swan Hill/Victoria, Australië)
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Andrew Kirkwall-Smith emigreerde begin 1900 met zijn familie naar Australië. Toen WO 1 uitbrak haalde hij zijn vader over, toestemming te geven om zich te melden. Eerst bij de infanterie ging hij later over naar de artillerie. Voor zijn prestaites tijdens WO 1 werd hij onderscheiden met de Military Medal (Ieper, 1917), met de 1914-1915 Star en de Britse War Medal en de Victory Medal.
Hij werd in 1919 gedemobiliseerd en kocht een plantage in het noordoosten van Nieuw Guinea. Toen de Japanners Nieuw Guinea binnen vielen meldde hij zich weer voor dienst en diende bij de New Guinea Volunteer Rilfles “M “ Special Unit als onderdeel van de Geallieerde inlichtingendienst. In de laatste helft van 1942 diende Kirkwall-Smith achter de linies om inlichtingen te verzamelen over de Japanse troepenopbouw.
In 1943 verliet Kirkwall-Smith de landmacht en kreeg een aanstelling bij de Royal Australian Naval Volunteer Reserve - Amphibious Force, sectie Beach Reconnaissance Group. Hij pakte zijn inlichtingenwerk weer op en landde eind september 1943 op Kaap Gloucester om voorafgaand aan de komende landingen door de Geallieerden inlichtingen over de vijand te verzamelen.
Na de oorlog bezat Kirkwall-Smith een sinaasappelplantage in Lake Kangaroo in Victoria en trok zich in 1970 uiteindelijk terug in Swan Hill.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Royal Australian Navy
Toegekend op:
20 februari 1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid en ondernemingslust tijdens verkenningsoperaties.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto