TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schaaf, Frank Ronald

    Geboortedatum:
    22 juli 1915 (Tenterfield/New South Wales, Australië)
    Overlijdensdatum:
    18 april 1978 (Canberra)
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer Aus.3288/Aus.2623.
    Voor de oorlog studeerde Schaaf accountancy en werkte als klerk.
    In maart 1938 ging hij bij de RAAF als Aircraftman 1st Class/Clerk. In september meldde hij zich voor een bemanningsopleiding en werd jagerpiloot. Hij behaalde zijn wings in juni 1941, werd in augustus naar Engeland gestuurd en in november bij 452 Squadron RAAF geplaatst.
    In februari 1942 werd Schaaf naar Egypte gestuurd. Daar ging hij op 6 juni bij 450 Squadron, een eenheid jachtbommenwerpers van de RAAF die met de Kittyhawk vloog. Tegen het einde van zijn verblijf in de Westelijke Woestijn had hij in luchtgevechten drie vijandelijke toestellen vernietigd.
    In maart 1943 werd hij naar Australië teruggestuurd waar hij werd geplaatst als instructeur en verkeersleider; in mei 1945 kreeg hij het bevel over 82 Squadron op Noemfoor in Nederlands Indië.
    Na de oorlog bleef hij in de RAAF en vervulde diverse functies. Bij zijn ontslag op 10 november 1964 kreeg hij de honoraire rang van Group Captain.
    Na te hebben gewerkt bij R.A. Irish & Michelmore, register accountants in Sydney verhuisde hij in 1970 naar Canberra en ging bij de Commonwealth Public Service.
    Schaaf werd ook onderscheiden met de Air Efficiency Medal. Het is niet zeker of hij deze onderscheiding kreeg voor zijn prestaties in oorlogstijd of voor zijn na-oorlogse loopbaan.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 450 Squadron, Royal Australian Air Force
    Toegekend op:
    23 februari 1943
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft aan veel operationele missies deelgenomen en heeft in gevechten drie vijandelijke toestellen vernietigd. Tijdens de opmars naar Tripoli heeft hij het squadron uitmuntend aangevoerd. Bij een gelegenheid, tijdens een aanval op Castel Benito heeft hij een vijandelijk toestel op de grond vernietigd. Twee dagen later leidde Flight Lieutenant Schaaf een formatie in een aanval op vijf Focke Wulf 190’s waarvan er drie werden vernietigd.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
    Toegekend op:
    25 juni 1946
    Aanbeveling:
    Flight Lieutenant Schaaf heeft vier vijandelijke vliegtuigen in de lucht vernietigd, vier waarschijnlijk vernietigd en hij heeft 11 vijandelijke toestellen op de grond vernietigd. Toen hij op Labuan was, heeft hij een toestel op de grond vernietigd en een auto; hij heeft deel gehad aan de vernietiging van een vrachtwagen, acht grote huizen, zeven aken, twee motorboten en een zendstation en aan het beschadigen van een vrachtwagen, drie aken, negen motorboten, een vissersboot en een sloep. Tijdens deze periode heeft hij leiding, moed en vaardigheid op een hoog niveau in de voorbereiding van operaties getoond. Flight Lieutenant Schaaf bereidde de eerste aanval met Kittyhawks voor op Kuching op 8 augustus 1945 en voerde die aan, een voor dit type vliegtuig een uitzonderlijk lange vlucht van 1520 kilometer. Boven Kuching vernietigde zijn formatie drie vijandelijke eenzitsjagers die aan het begin van de startbaan stonden, blijkbaar klaar om op te stijgen, een ervan met draaiende motor. Flight Lieutenant Schaaf heeft altijd uitzonderlijke operationele vaardigheid, leiderschap en moed getoond. Zijn leiding is zeer inspirerend en effectief. Hij heeft in totaal 240 missies gevlogen waaronder 200 aanvallen.

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "NORTH AFRICA 1942-43"-gesp
    Africa Star

    Bronnen

    Foto