TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wish, James Robert

Geboortedatum:
4 januari 1922 (Beloit/Wisconsin, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 september 2008
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 282 855 / 1400
James R. Wish, USN (b.d.) werd op 4 januari 1922 in Beloit, Wisconsin geboren en stierf op 24 september 2008 in Atlantic Beach, Florida. Hij groeide op in Milwaukee en studeerde als Salutatorian Class 1939 af aan de Boy’s Technical High School. Hij won een beurs aan de US Naval Academy en kwam in de klas 1944 die in 1943 versneld afstudeerde.
Tijdens WO 2 deed hij zes duikbootpatrouilles in de Pacific en werd wegens dapperheid in actie onderscheiden met de Silver Star. Na Wo 2 werd hij naar de Naval Construction and Marine Engineering opleiding aan het Massachusetts Institute of Technology gestuurd, waar hij in 1949 afstudeerde met een Master of Science. Tijdens zijn verdere loopbaan bij de Marine was hij nauw betrokken bij de fascinerende ontwikkeling van de onderzeeboot, vanaf de simpele, door diesel aangedreven vlootboten uit WO 2 via de diverse ontwikkelingen in romp en voortstuwing tot de ultieme, met ballistische raketten bewapende atoomonderzeeër. In deze periode diende hij bij de afdeling onderzeeërs van het oude Bureau Scheepvaart op diverse marinewerven, als toezichthouder scheepsbouw en als Force Engineer onder de Commander Submarines Pacific. Hij werd uitgekozen als vertegenwoordiger van de Marine aan het Harvard Business School Advanced Management Program tussen 1968 en 1969. Hij ging in 1970 met pensioen maar bleef aan als Blue and Gold Officer, als zodanig voerde hij gesprekken met toekomstige kandidaten voor de Naval Academy. Hij had een tweede loopbaan in het onderwijs en behaalde een Master of Science (Curriculum and Instruction) aan de Universiteit van Wisconsin in Milwaukee. Hij doceerde calculus, natuurkunde en diverse wetenschappelijke keuzevakken aan het Ingenieurscollege van de Milwaukee School of Engineering. Daarna verhuisden hij en zijn vrouw Arlene naar Florida waar ze zich in 1991 uiteindelijk vestigden op Fleet Landing in Atlantic Beach. Daar maakte hij meer dan 40 olieverf schilderijen en zong als bas in diverse Barbershop kwartetten en koren.
Robert James Wish werd na WO 2 nog onderscheiden met de National Defence Medal met een Ster.

Bevorderingen:
9 juni 1943: Adelborst;
1 september 1963: Captain.

Loopbaan:
9 june 1943: Aanstelling;
?: U.S.S. Plaice;
?: U.S.S. Puffer;
1 juli 1970: Pensionering.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Plaice
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontvangen met drie campagnesterren.
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

  • Foto 1: Tim Yeko
  • - DD 214 N Formulier

Foto