TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Webb, David Arthur

    Geboortedatum:
    11 januari 1922 (Fairmount/Saskatchewan, Canada)
    Overlijdensdatum:
    21 september 1944 (Volkel, Nederland)
    Begraven op:
    Oorlogsgraven van het Gemenebest Rooms Katholieke Kerkhof Zeeland
    Graf: Joint 1.
    Dienstnummer:
    J/90424
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    David Arthur Webb, werd op 11 januari 1922 als tweede zoon in het gezin van John Webb en Sarah Edith Webb-Banter (Amerikaanse) geboren in Fairmount, Saskatchewan, Canada. Zij waren op 3 november 1915 getrouwd in Fairmount. Zijn zuster was Marjorie Ann Webb en zijn broer John Baxter Webb was overleden in 1937 op de leeftijd van 37 jr. aan de gevolgen van kinderverlamming.

    Hij volgde zijn opleiding aan de country school of Ealingford en de McKenzie High school in Kindersley. Na zijn afstuderen trad hij op 1 augustus 1940 in dienst bij de Canadian Imperial Bank of Commerce in Kindersley.

    David was kantoorbediende en lid van the Anglican Church. Zijn sporten waren balsporten, zwemmen en ijshockey.

    Op 25 augustus 1941 meldde hij zich vrijwillig bij de RCAF om opgeleid te worden als piloot. Deze opleiding volgde hij in Brandon Manitoba, Saskatoon Saskatchewan, Edmonton Alberta en Clareshome Alberta. Hij werd vervolgens overgeplaatst naar het Postal Command in Summerside PEI en Debert N.S. In mei 1943 werd David overgeplaatst naar Europa om deel te gaan nemen aan de oorlog. Hier werd hij in september 1943 overgeplaatst naar het Transport Command. In maart 1944 kreeg hij zoals velen een intensieve training op een Brits RAF-station om zich voor te bereiden op een aankomende invasie. De trainingen bestonden uit het trekken van zweefvliegtuigen, vervoeren van parachutisten en andere militaire benodigdheden. Op 13 juli 1943 werd hij gepromoveerd tot Pilot Officer (P/O). Zijn eerste taak in vijandelijk gebied was het vervoeren van zweefvliegtuigen. Op 19 september 1944, tijdens de slag om Arnhem, bracht hij parachutisten naar het front en keerde vervolgens veilig in een zwaar beschadigd vliegtuig terug naar Engeland.

    David sneuvelde op donderdag 21 september 1944 op de leeftijd van 22 jr. t.g.v. een crash ten zuiden van de startbaan 06-24 van het vliegveld Volkel tijdens operation Market Garden. Het andere gesneuvelde RAF-bemannigslid was F/Sgt Denis H. R. Plear, leeftijd 26 jr. in graf 1. Het andere gesneuvelde RAF Volunteer Reserve-bemannigslid werd daarna begraven op the Uden War Cemetery: P/O Gordon Birlison, leeftijd 24 jr. in graf 1-I-13 evenals het andere gesneuvelde RASC-bemannigslid L/Cpl James Pilson in grave 1-H-5 en beiden werden gedood door vijandelijk vliegtuigen tijdens de landing met de parachute. Het andere RAF-bemannigslid R.C. Clarke overleefde de crash en hij keerde veilig terug na de oorlog evenals de andere RASC-bemanningsleden Dvr. I. Everett, L/Cpl J. Harrabin en L/Cpl J. Moorcroft.

    Ze werden tijdelijk in een veldgraf begraven en later herbegraven op het kerkhof in Zeeland.

    Op zijn grafsteen: EVER REMEMBERED EVER LOVED

    Hij diende bij the 48 (R.A.F.) Sqdn Royal Canadian Air Force.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    9 oktober 1942
    Pilot's Flying Badge
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 48 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    14 januari 1947
    Uitgereikt voor:
    Operatie Market Garden

    Postuum toegekend
    RCAF Operational Wings

    Bronnen

    Foto's

    Achtergrondartikelen