TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dobson, Richard Iver

Geboortedatum:
12 december 1906 (Antwerpen, België)
Dienstnummer:
183649
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog was Richard Dobson scheepsagent in Antwerpen en sprak dus vloeiend Vlaams. Aan het begin van WO 2 werkte hij voor MI6 als officier opleidingen voor agenten.

In februari 1941 werkte hij bij sectie T, eerst als tolk en later in diverse functies. Daarna werd hij ingezet als hoofd van de Sectie België.

In maart 1944 werd hij hoofd van de Sectie Nederland die destijds geďnfiltreerd was door de Duitse Abwehr. Met radio uitzendingen vanuit Nederland, bekend als het Englandspiel, werd aan de Britten valse informatie verstrekt die leidde tot de gevangenname en de dood van de meeste Britse en Nederlandse agenten die in Nederland werden gedropt.

Dobson reorganiseerde de sectie al spoedig en met succes.

Majoor Giskes, hoofd van de Abwehr in Nederland besloot het Englandspiel te beëindigen en zond een allerlaatste bericht naar Engeland.

Dobson bleef tot het einde van de oorlog aan het hoofd van de Sectie Nederland.

Bevorderingen:
18 april, 1941: 2nd Lieutenant (zonder loon of toelages)
? Lieutenant
? Captain
? Major (war sub)
19 april, 1946: Honorair Luitenant-Kolonel

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
23 mei 1947
Aanbeveling:
Als hoofd van de sectie Nederland van de Special Operations Executive van maart 1944 tot maart 1945 heeft Lt.-Col Dobson groot plichtsbesef getoond en in het veld waardevolle diensten verricht in verband met de strijd door de Ondergrondse en bij de bevrijding van Nederland.
De grote deskundigheid van Lt.-Col Dobson als Operations Organiser is voor de doorstoot van de Geallieerden van grote steun geweest. Met zijn onvermoeibare inspanningen, zijn vastberadenheid en zijn leiding maakte hij het mogelijk dat veel missies met succes konden worden voltooid.

Met Zwaarden.
Officier in de Orde van Oranje Nassau (ON.4)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
General List
Toegekend op:
18 juli 1947
Presidential Medal of Freedom
Aanbeveling:
Lt.-Col. Richard Iver Dobson, British Army wegens uitzonderlijk waardevolle prestaties die de Verenigde Staten van Amerika hebben geholpen bij het voeren van de oorlog tegen de vijand op het vasteland van Europa van 26 februari 1944 tot 6 mei 1945. Lt.-Col. Dobson toonde uitmuntende bestuurlijke vaardigheden, initiatief en een groot plichtsbesef tijdens de uitvoering van een speciale missie die een belangrijke rol speelde bij de ondersteuning van de operaties van de Geallieerde Expeditiemacht en bij de bevrijding van Nederland. De goede geest van samenwerking, de nooit aflatende tact en de uitgebreide militaire kennis van Lt.-Col Dobson strekken hem en de Geallieerde strijdkrachten tot grote eer.

Met Bronze Palm.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
T Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
12 september 1948
Officier in de Orde van Leopold II

Bronnen