TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Angers, Joseph Arthur Angus Bruneau

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer R78161.
Bij zijn ontsnapping (zie aanbeveling op volgende pagina) werd Angers door de Belgische ondergrondse geholpen. Daaraan voorafgaand sprong hij op 16 juni 1942 boven Duisburg uit zijn brandende bommenwerper en zocht zijn weg naar bezet Nederland. Een Nederlandse boer uit de buitenwijken van Eindhoven hielp hem over de grens naar Turnhout in BelgiŽ waar hij contact maakte met de ondergrondse. Dat bleek mevrouw Andrťe de Jongh te zijn die ongeveer 400 GealliŽerde militairen uit BelgiŽ hielp ontsnappen door bezet Frankrijk naar het Britse Consulaat in Madrid en vandaar naar Gibraltar. Andrťe vergezelde 118 militairen zelf. Voor haar werk werd ze onderscheiden met de George Medal, met de Medal of Freedom, met de Officier de la Lťgion díHonneur, met de Chevalier de líOrdre de Lťopold en met het Croix de Guerre met palm.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.419 Squadron, Royal Canadian Air Force (No.419 Squadron, Royal Canadian Air Force)
Toegekend op:
1 januari 1943
Aanbeveling:
Deze man was lid van de bemanning van een vliegtuig dat op de thuisvlucht van een bombardement op Essen op 17 juli 1942 boven BelgiŽ neerstortte.
Vlak voor hij landde raakte zijn parachute verstrikt in een boom en nadat hij zich bevrijd had raakte hij ernstig gewond toen hij op de grond viel. Ondanks dat ongemak en hoewel hij veel pijn leed wist hij aan gevangenname door vijandelijke patrouilles te ontkomen door van zijn landingsplaats weg te kruipen.
Na zich een tijd te hebben verborgen wist hij hulp te krijgen voor zijn verwondingen en nergens bang voor ging hij op weg naar Frankrijk waar hij met succes de grens over kwam. Uiteindelijk wist hij in Spanje te komen van waar hij op 18 augustus 1942 werd gerepatriŽerd.
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto