TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hanbury, Osgood Villiers "Pedro"

Geboortedatum:
1918 (Herriard/Hampshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
3 juni 1943
Begraven op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Vak: 118. 
Dienstnummer:
81357
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Na afronding van zijn studie aan Eton College ging Osgood Hanbury in juni 1940 in dienst bij de R.A.F. op een kort dienstverband en werd piloot op een Lysander. Hij kreeg zijn bijnaam vanwege zijn grote snor en als hij op zijn gemak was, zag hij er blijkbaar ook uit als een Mexicaan.
Tijdens de Battle of Britain vroeg hij overplaatsing naar Fighter Command aan en werd bij 602 Squadron geplaatst. Hij behaalde al gauw een aantal overwinningen in luchtgevechten boven Het Kanaal en Engeland. Eind 1940 had hij vier bevestigde overwinningen.
In mei 1941 werd hij naar het Midden Oosten gestuurd en kwam bij 260 Squadron; hij werd omgeschoold op de Kittyhawk en nam het commando over het squadron over.
Op 3 juni 1943 was hij passagier aan boord van een Lockheed Hudson op de terugreis naar Engeland toen het toestel boven de Golf van Biskaye werd aangevallen door waarschijnlijk een Ju 88. De Hudson werd neergeschoten en alle inzittenden kwamen om het leven.
Osgood Hanbury wordt herdacht op het Runnymeade Memorial, paneel 118.
In 2010 werd een biografie gepubliceerd over zijn oorlogservaringen, getiteld: "Pedro, the Life and death of Osgood Villiers Hanbury, D.F.C. and Bar".

Bevorderingen:
? Sergeant
30 juni 1940: Pilot Officer (probation)
2 juli 1941: overgeplaatst naar de Administrative en Special Duties Branche
30 augustus 1941: Flying Officer (war sub)
23 juni 1942: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 260 Squadron. Royal Air Force
Toegekend op:
22 mei 1942
Aanbeveling:
In april 1942 leidde deze officier een geslaagde aanval tegen een groep vijandelijke bommenwerpers, geëscorteerd door jagers die Tobroek probeerden te bombarderen. Ten minste vier aanvallers werden vernietigd waarvan Sqn.Ldr. Hanbury er een voor zijn rekening nam. Deze officier bleef de vijand bestrijden tot zijn vliegtuig zo zwaar beschadigd raakte dat hij moest landen. Gedurende de actie toonde hij uitmuntende leiding en moed. Sqn. Ldr. Hanbury heeft tenminste vijf vijandelijke toestellen vernietigd.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 260 Squadron, Royal Air Force (No. 260 Squadron, Royal Air Force)
Toegekend op:
31 mei 1940
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier is een bezielend leider wiens moedige voorbeeld aanzienlijk heeft bijgedragen aan het hoge peil van operationele efficiëncy van het squadron waarover hij het bevel voert. Tijdens operaties ter ondersteuning van de grote doorstoot vanuit El Alamein heeft Sqn. Ldr. Hanbury met grote vaardigheid formaties vliegtuigen aangevoerd en de vijand met vernietigend effect aangevallen. Bij aanvallen op vijandelijke stellingen bij Ksar Rhilane en bij El Hamma heeft Sqn. Ldr. Hanbury grote durf getoond. Zijn onbevreesdheid, zijn doelmatigheid en zijn onwankelbare plichtsbesef zijn de hoogste lof waardig geweest.

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 260 Squadron, Royal Air Force (No. 260 Squadron, Royal Air Force)
Toegekend op:
30 april 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier blijft opmerkelijke deskundigheid, moed en goed leiderschap tonen. Onder zijn leiding heeft zijn squadron aan de vijand zware verliezen toegebracht, zowel in luchtgevechten als op de grond. Tijdens een recente missie leidde hij een formatie als escorte voor onze bommenwerpers ver achter de vijandelijke linies en er werd zware schade toegebracht. Alle onze bommenwerpers keerden veilig terug.

Bronnen

  • - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35569 published on the 19 May 1942
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 35646 published on the 24 July 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 35996 published on the 27 April 1943
    - The Commonwealth War Graves Commission

Foto

Thema's