TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edwards, Donald Davidson

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
RCA (4 Canadian Field Regiment), Attached to "D" Company, The Royal Hamilton Light Infantry (RCA (4 Canadian Field Regiment), Attached to "D" Company, The Royal Hamilton Light Infantry)
Toegekend op:
12 mei 1945
Aanbeveling:
In de morgen van 26 februari 1945 fungeerde Captain Edwards als vooruit geschoven waarnemer van D Company van de Royal Hamilton Light Infantry. Op dat moment bezette het bataljon een setie van de frontlinie die van vitaal belang was voor het slagen van een aanval door de divisie die om 04:30 moest beginnen.
Kort na middernacht werd de compagnie zwaar aangevallen door twee compagnieën paratroepen ondersteund door tanks. De vijand drong door tot in de stellingen van de compagnie en probeerde het hoofdkwartier te vernietigen door de gebouwen in brand te teken met de bedoeling het personeel naar buiten te drijven en te doden met vuur van hun infanterie en hun tanks. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid bleef Captain Edwards gedurende deze hele periode van intens en geconcentreerd vuur op zijn post en leidde kalm het artillerie vuur met verwoestend effect op de naderende vijand. Later, toen het hoofdkwartier direct werd aangevallen, greep Captain Edwards een geweer en hielp bij het terug slaan van de vijand en nam er zelf eenkele voor zijn rekening.
Het gevecht duurde meer dan vier uur en gedurende alle stadia van deze kritieke actie lagen de moed en de vindingrijkheid, betoond door Captain Edwards op het hoogste niveau en vormden een inspiratie voor alle rangen. Met zijn meesterlijke leiding over de artillerie en zijn uitmuntende voorbeeld in het gevecht leverde deze officier een rechtstreekse bijdrage aan de verdediging van een stelling die essentieel was voor het gevecht door het bataljon en waar doorheen later volgens plan een succesvolle aanval werd gelanceerd.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto