TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harrison, Hugh Eltham

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
The Royal Hamilton Light Infantry
Toegekend op:
7 oktober 1944
Aanbeveling:
Lieutenant Hugh Eltham Harrison voerde tijdens de aanval op Verriëres op 25 juli 1944 het bevel over 10 Platoon van de Royal Hamilton Light Infantry. De taak van zijn compagnie bestond uit twee delen: ten eerste de weg veroveren die van oost naar west door Verrières loopt, ten tweede na bevel van de compagniescommandant doorgaan en de zuidkant van de stad innemen.
Het eerste deel werd met succes uitgevoerd maar het peloton van Lt. Harrison en het andere voorste peloton verloren het contact met het hoofdkwartier van de compagnie vanwege zwaar vuur van mortieren en mitrailleurs. Lt. Harrison overzag de situatie snel en zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid stelde hij de twee voorste pelotons op voor de verovering van het uiteindelijke doel van de compagnie. Dat hield zware gevechten in van huis tot huis en Lt. Harrison voerde beide pelotons afwisselend aan; na voltooing hergroepeerde hij de compagnie en begon met de consolidatie. Vrijwel onmiddellijk lanceerde de vijand een tegenaanval. Lt. Harrison ging onder zwaar vuur van positie naar positie en moedigde de mannen aan, hield toezicht op de gevechteen, organiseerde de verdediging en regelde de afvoer van de gewonden totdat de tegenaanval met succes was afgeslagen.
Het initiatief, de moed en het leiderschap van Lt. Harrison speelden een belangrijke rol bij het slagen van de aanval door de compagnie en vormden een inspiratie voor zijn troepen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto