TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vivier, John Douglas Haig

Geboortedatum:
26 november 1918 (Swakopmund.Duits-Zuidwest-Afrika, Duitsland)
Dienstnummer:
55796V
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

In 1985 leefde hij nog toen hij samen met de Hertog van Kent werd gefotografeerd op een vrijmetselaarij-bijeenkomst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Op 4 december 1941, 10 dagen na zijn gevangenname bij Sidi-Rezegh kropen Cpl. Vivier en een andere N.C.O. onder het prikkeldraad rond het kamp bij Benghazi door. Ze gingen op weg naar Mechili maar werden door een Italiaanse patrouille weer opgepakt. Omdat hij ten tijde van de Italiaanse wapenstilstand krijgsgevangene was in Chiavari (Kamp 52), viel Cpl. Vivier in Duitse handen. Toen hij en een andere krijgsgevangene echter op 9 september 1943 in een werkploeg werden geplaatst, ontsnapten ze aan de bewakers. Nadat ze zes weken in de heuvels waren gebleven gingen ze naar het zuidoosten naar Sesta waar hen werd aangeraden te wachten op de Geallieerden. Eind december, toen hij probeerde het gevechtsgebied te bereiken, werd Cpl. Vivier weer gevangen genomen.
Hoewel hij door zijn bewakers goed werd behandeld, ontsnapte hij op 16 januari 1944 met zes anderen uit de gevangenis van Florence nadat ze een tralie uiit een raamn hadden gehaald en langs een koord van dekens over een hoge muur waren geklommen. Ze bleven een maand lang bij Camerino en voegden zich toen bij een groep partizanen in Copogna. Een van de groepsleden verried de plaats van hun hoofdkwartier en Cpl. Vivier was onder degenen die op 11 maart 1944 gevangen werden genomen.
Hoewel hun eerste plannen voor ontsnapping gedwarsboomd werden door een trouweloze Italiaan organiseerden Cpl Vivier en een officier een massaontsnapping. Deze officier geeft hoog op over Cpl. Vivier’s vindingrijkheid, moed en optreden zowel in de gevangenis als tijdens de ontsnapping. Op 29 april 1944, tijdens een luchtalarm, werden de bewakers aangevallen met zandzakken gemaakt van de kleding van een van de gevangenen en de krijgsgevangenen wisten te ontsnappen. Afgesneden van zijn kameraden door een ontmoeting met Duitsers ging Cpl. Vivier alleen verder naar Toscane waar hij zich bij een klein groepje rebellen voegde en later hun leider werd. Begin juni, toen hij naar Montesan Savino ging, vormde hij een andere groep waarvan het werk het verdelen van voedsel en het verstoren van de Duitse terugtocht omvatte. Op 4 juli 1944 kwam hij een Zuid-Afrikaanse eenheid tegen.
Het leiderschap van Cpl. Vivier en zijn moed gedurende zijn partizanen activiteiten zijn geroemd door een andere ontsnapte die onder hem diende.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto