TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wake, Nancy Grace Augusta

Geboortedatum:
30 augustus 1912 (Roseneath/Wellington, Nieuw Zeeland)
Overlijdensdatum:
7 augustus 2011 (Londen, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Nancy Wake huwde in 1939 met Henry Fiocca (+ December 1943). Ze hertrouwde in 1957 met John Forward (+ December 1997).
Codenaam; "De Witte Muis".

Career:
1936 - 1939: Freelance journalist Europe;
1940 - 1943: Member Allied Escape Route Organisation Occupied France;
1943 - 1945: Captain FANY;
1946 - 1948: Executive Officer British Foreign Office attached to Embassies Paris and Prague;
1952 - 1958: WRAF officer Air Ministry London (Intelligence).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
17 juli 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 29 november 1944 boven Frankrijk gedropt als assisitent van iemand die de leiding over een belangrijke kring in centraal Frankrijk overnam. De dag na hun aankomst bleken zij en haar baas door de arrestatie van hun contactpersoon verdwaald te zijn maar ze bereikten uiteindelijk op eigen initiatief het rendez vous. Ze was enkele maanden betrokken bij de training en instructie van Maquisgroepen.
Lt. Wake nam deel aan diverse gevechten tegen de vijand en toonde uiterste moed onder vuur. Tijdens een Duitse aanval vanwege de landing van twee Amerikaanse officieren die de Maquis moesten helpen, nam ze persoonlijk het commando over een sectie van 10 man op zich waarvan de leider gedemoraliseerd was.
Ze leidde hen tot binnen bereik van de vijand, leidde het vuur van haar groep en redde de twee Amerikaanse officieren waarna ze zich in goede orde terugtrok. Ze toonde uitzonderlijke moed en kalmte onder vijandelijk vuur. Toen de Maquisgroep waarmee ze werkte uiteen viel door grootschalige Duitse aanvallen en het radicontact werd verbroken, ging Lt. Wake op weg om een radiotelegrafist te vinden via wie ze contact op kon nemen met Londen. Ze legde ongeveer 200 kilometer te voet af en door haar opmerkelijke standvastigheid en uithoudingsvermogen slaagde ze erin een bericht naar Londen te sturen. Het was grotendeels aan die inspanningen te danken dat het werk van de kring weer op gang kwam. Lt. Wake verdiende met haar organisatietalent, haar uithoudingsvermogen, haar moed en haar volledige minachting voor haar eigen veiligheid het respect en de bewondering van allen. De troepen van de Maquis, het merendeel grof en moeilijk handelbaar, accepteerden haar bevelen en behandelden haar als een van hun mannelijke officieren.
George Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
1949
Aanbeveling:
Ensign Nancy Wake, Brits staatsburger, FANY wegens uitzonderlijk verdienstelijke prestaties die de Verenigde Staten hielpen bij het voeren van de oorlog tegen de vijand op het Europese continent. Nadat ze boven het bevrijde deel van Frankrijk was afgeworpen om activiteiten van het verzet te coöordineren, nam ze onmiddellijk de taken op zich als plaatsvervanger van de leider van de kring. Ondanks talloze moeilijkheden en persoonlijk gevaar slaagde ze er door haar opmerkelijke moed, initiatief en kalmte in, haar doel te bereiken. Haar gedurfde optreden tijdens een treffen met de vijand redde de levens van twee Amerikaanse officieren onder haar bevel. Haar inspirerende leiding, haar moed en haar voorbeeldige plichtsbesef droegen aanzienlijk bij aan de oorlogsinspanning en verdienen de lof en de erkenning van de Verenigde Staten.

Ontvangen met bronzen palm.
Presidential Medal of Freedom
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1970
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1988
Officier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
22 februari 2004
Voordracht:
"De onderscheiding erkent de belangrijke bijdragen en toeweiding van Nancy Wake, uitgedrukt door haar buitengewone acties in oorligstijd, in het aanmoedigen van waardering en het begrijpelijk maken van offers in het verleden gedaan door Australische mannen en vrouwen in tijden van conflict en vanwege een blijvende herinnering aan vrede."
Companion to the Order of Australia (AC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontvangen met twee bronzen palmen en een zilveren ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto