TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zeller, Heinrich Peter (Heini)

Geboortedatum:
3 juli 1923 (Kleve, Duitsland)
Overlijdensdatum:
26 september 1944 (Kleve, Duitsland)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Donsbrüggen
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heinrich, roepnaam Heini, was derde in het gezin van de familie Zeller met oudere (half)broer Jan, oudere zus Mimi en de drie jongere broers Wim, Ger en Frits. De familie was Nederlands, maar vader werkte, zoals vele Nederlanders in die tijd, in het Grenzgebiet. De familie woonde in de Sackstrasse in Kleve (vlakbij de Hoffmannallee).

Heini had een vaste baan bij de koekfabriek in Kleve. Toen de oorlog begon, werd Heini met meerdere personeelsleden ingezet om te werken in een munitiefabriek in Rheinhausen. Op die beruchte 26e september 1944 was Heini met zijn moeder naar de Kleefse Oberstad gegaan; Heini ging naar de kapper en zijn moeder ging boodschappen doen. Moeder vertrok hierna weer naar huis en Heini liep naar het station in de Unterstad van Kleve om te zien hoe laat de trein richting zijn werk in Rheinhausen zou gaan. Hij was net twee weken ziek geweest en zou weer voor het eerst gaan werken. Heini’s vader had hem nog gevraagd niet meer naar het werk te gaan, omdat er steeds meer gevaar dreigde. Maar Heini had hem aangegeven dat hiervan geen sprake kon zijn; werkweigering zou een zekere executie betekenen.

Vlak voor de aanval klonk op het station van Kleve het luchtalarm en Heini heeft zich zeer waarschijnlijk naar de schuilkelder gespoed, die zich in de buurt bevond. Buiten weten van de lokale bevolking om, stonden op het station munitietreinen en deze werden bij het bombardement getroffen. Heini heeft de schuilkelder niet meer gehaald en is onderweg geraakt.

Toen Heini later op de dag niet thuis kwam, is zijn vader hem gaan zoeken. Hij vond hem op een vrachtwagen met lijken die bij het station stond. De vrachtwagen kon niet naar de hooggelegen begraafplaats in Kleve door gebrek aan benzine. Zijn vader herkende zijn zoon aan zijn witblonde haar en heeft zijn lichaam meegenomen. Heini’s vader heeft hem samen met zijn oudste zoon en een vriend eigenhandig begraven in Kleve op de begraafplaats. Toen later de Kriegsgräberstätte in Donsbrüggen werd ingericht, is het lichaam van Heini in Kleve opgegraven en in Donsbrüggen in een graf geplaatst. Overigens had de familie hier toentertijd geen weet van en is pas later op de hoogte gebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Familie H. Zeller
  • Foto 2: Familie H. Zeller
  • - Familie H. Zeller

Foto's